Ismeretterjesztő
Patagónia sokkal trükkösebb terep, mint Atacama
2020.06.10. I 18:00
Nagy Balázs geográfus, a Földgömb magazin főszerkesztője korábban beszámolt már az Atacama-expedícióról, az Egyenlítő keddi adásában pedig elárulta, milyen az új patagóniai állomás. A magyar csapat ugyanolyan módszerekkel dolgozik, mint Atacamában, a patagóniai terület viszont kihívások elé állította őket.  
Február végén, március elején dolgoztak Patagóniában Nagy Balázsék, amiről részletesen a Felfedezők Napján is beszél. A klímavizsgálataik már több mint egy évtizede zajlanak Chilében, ezt pedig idén kibővítették. A munkálatok ugyanúgy folynak Patagóniában, ahogy Atacamában.

Azért erre a dél-amerikai régióra esett a választásuk, mert olyan szélsőséges helyekre van szükségük, amelyek gyorsan változnak, ezáltal hamar juthatnak adatokhoz. 
A geográfus ismertette azt is, miben más a két expedíció. A patagóniai terep sokkal trükkösebb, mint az atacamai. Néhány száz méteres magasságban is sokkal nehezebb haladni, nagyok a szintkülönbségek és sokat kell cipekedni. Ráadásként az erős szél is korlátozza az ember mozgását - magyarázta Nagy Balázs. 

Elárulta, hogy az atacamai állomást hamarosan átadják chilei kollégáiknak, ők pedig új, vadabb területekre építenek mérőhelyszíneket. A következő cél egy olyan hely, ami nagyon száraz, és nem látott még csapadékot a terület.