Ismeretterjesztő
Hetedjére a Föld legmagasabb vulkánjának csúcsán
2020.04.02. I 18:00
Dr. Nagy Balázs és csapata hetedik alkalommal járt a Föld legmagasabb vulkánján, az Ojos del Salado-n. Az Atacama expedíciónak idén két célja is volt, de természetesen mindkettő a klímaváltozást vizsgálja. A geográfus az Egyenlítő - Home Office adásában elmondta azt is, miért mi magyarok csináljuk ezt a chilei expedíciót. 
Balázs már hétszer járt az Ojos del Salado (6893m) csúcsán, ami a Föld legmagasabb sivatagi hegye. Balázsék februárban mentek ki és március 8-án érkeztek haza, amikor már javában zajlott a koronavírus járvány Európában. 

A hetedik expedíciónak két célja volt

Egyik feladat a klímaváltozás műszeres mérése a Föld legmagasabb vulkánján. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 4-7000 méter között dolgoznak. A geográfus kiemelte, szélsőséges, nagyon hideg környezetben dolgoznak, ahol a műszerek elavulnak, sérülnek, így azok helyére újakat kell telepíteni. 

A másik irány az, hogy rugaszkodjanak messzebbre, azért, hogy legyenek összehasonlítható adatok. Így már nemcsak az Atacama-sivatagban, hanem Patagóniában is dolgoznak, ahol új mérőhelyszínt építettek ki ugyanúgy a klímaváltozást vizsgálva. A magyar csapat 5 főből áll, ennek egyszerű oka az, hogy nem férnek be többen a terepjáróba.

Nagy Balázs kitért arra is, hogy miért magyarok csinálják ezeket a méréseket és beszélt arról is, milyen új állomásokat építenek ki a jövőben:
Dr. Nagy Balázs kitért arra is, hogy Patagóniában már most baj van a víz tekintetében, egyre nagyobb a vízhiány, ugyanis a bányák terjeszkednek, a lakosság száma pedig nő. Évtizedeken keresztül lehet még használni a hegyvidéki vizet, aztán ez a forrás megszűnik. 

Ha globálisan nézzük a mért adatokat, akkor világosan látszik, hogy az emberek felelősek a klímaváltozásért. De ezeket a kis darabokat, amik a világ minden táján vannak, össze kell rakni és akkor láthatjuk milyen következményekre kell számítanunk - magyarázta a geográfus.