Életmód
A bőrgyógyász figyelmeztetése: ne mossuk forró vízzel a kezünket!
2020.05.08. I 00:25
„Karantén idején egészen speciális bőrproblémákkal találkozunk, illetve egészen speciális gondokkal és kérdésekkel” – mondta Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász - kozmetológus szakorvos, aki azt is elárulta, sok esetben ekcémával fordulnak hozzá a páciensek. Ahhoz, hogy ezt elkerülhessük, az Egyenlítő – Home Office virtuális vendége hasznos tippekkel látott el minket. 
A kézekcéma a koronavírus-járvány alatt azoknál is megjelenhet, akik nem hajlamosak rá. Ennek oka, hogy a szappanozással lemossuk a bőr hidralipid rétegét - erről részletesebben ITT írtunk korábban. Mindazonáltal természetesen a bőrgyógyászok is a kézmosás pártján állnak, ugyanis ez a legjobb módja most a védekezésnek, de szerencsére van egy-két tipp, amivel a gyakori fertőtlenítés mellett is megóvhatjuk a kezünk épségét.

Kerüljük a forró vizet! 

„Ami nagyon fontos, hogy nem kell forró vízzel mosni, nem tudom eléggé hangsúlyozni! Elég a langyos víz, az is bőven eltávolítja a szappanmaradványok által már elölt vírust. Tehát a szappanra nagyon érzékeny a vírus, elég, ha alaposan, körülbelül a 20 másodperces mosást alkalmazzuk, és utána langyos vízzel ezt leöblítjük” 

– magyarázta a bőrgyógyász.

Krémezés, krémezés, krémezés!

A következő fontos lépés az azonnali krémezés, Dr. Csernus Krisztina tapasztalatai alapján ez általában a férfiaknál marad el. 

„Ez egy nagyon jó preventív megoldás, nagyon jó megelőzés, úgyhogy ezt nem lehet elkerülni” 

– mondta a kozmetológus szakorvos, aki mindenkit arra buzdít, hogy jó minőségű, patikában kapható testápolóval napközben többször kenje be a kezét. Éjszakára viszont inkább a zsírosabb krémeket ajánlja.
A stressz fokozza a bőrproblémákat

Nem csak ekcémával fordulnak bőrgyógyászhoz a páciensek a karantén alatt. A stressz kihoz egy csomó olyan bőrtünetet, amit egyébként csak ritkábban látunk. Ilyen például a szeborreás dermatitis, a rozácea, a herpesz, de akár az akné is súlyosbodhat.

Ha problémát észleltünk

A személyes konzultációra ugyan most kevés lehetőség van, online tanácsadásra viszont bárki jelentkezhet. Krisztina elárulta, hogy 90 százalékban ekcémásokat látnak el. Az ő esetükben kamerán keresztül is működik a diagnózis, a receptet pedig felhőn keresztül kapják meg.

Tanácsok, tippek a bőrünk szépítéséhez

1. Fogyasszunk antioxidánsokat!

Az áfonya, a zöld tea, a magvak és az eper szuper választás. Utóbbi ráadásul sokkal több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. 

„Nagyon-nagyon szépen ki tudja tisztítani a bőrt, akár az aknéban is tud segíteni, és feszesít nem utolsó sorban” 

– tájékoztatott a szakértő.

FONTOS! A permetezőszerek miatt elengedhetetlen az alapos mosás, Dr. Csernus Krisztina ecetet vagy speciális gyümölcsmosót használ ehhez. Ha van rá lehetőségünk, inkább bio zöldségeket és gyümölcsöket válasszunk.

2. Gondoskodjunk a D-vitaminról!

Napi 20 perc sétával már megkaphatjuk a napi maximálisan termelendő D-vitamin mennyiséget.

3. Keressük a szépítő hatóanyagokat!

Bőrápoló termékek vásárlásakor ezeket az összetevőket keressük: retinol, C-vitamin, glikolsav

4. Szellőztessünk!

Ha sokat tartózkodunk a lakásban, cserélni kell a levegőt. Ha sütünk-főzünk, akkor pláne. Az oxigéndús levegő nemcsak a tüdőnek, a bőrnek is jót tesz.

5. Estére tegyünk fel egy kiadós pakolást!

Megelőzésképp a bőrgyógyászok gyakran javasolják az okklúziót: ha valaki azt érzi, hogy kezd kiszáradni a keze és bizsereg, éjszakára jó vastagon kenje be ápoló krémmel, majd húzzon rá kesztyűt, vagy fóliázza be.