Életmód
Kézfertőtlenítés után hidratálás - így építhető vissza a bőr hidralipid rétege
2020.04.29. I 18:00
A helyes kézmosás mellett a megfelelő hidratálásról sem szabad megfeledkeznünk! - hívta fel a figyelmünket Dr. Kriston Renáta az Egyenlítő - Home Office vendégeként. Május 5-e a kézhigiénés világnap, a bőrgyógyász ennek apropójából beszélt a kézszárazság problémájáról.
Az általunk használt zsíroldó hatású detergensek nem tudják megkülönböztetni a kosz zsírt a hidralipid védőrendszerünk zsírjától. A szappanozástól a bőrünk pH-értéke eltolódik a savasból lúgos irányba. „Ez egyfajta védelmi rendszer károsodást eredményezhet” – jelezte a bőrgyógyász. „Alapvetően az alkohol is ugyanilyen szárító hatású tud lenni” – tette hozzá. A színező- és illatanyagok pedig plusz irritáló tényezők.

Amikor sérül a hidralipid réteg

A védelmi rendszer károsodásával fokozódik a vízvesztés, és kevésbé leszünk ellenállóak a környezeti károsító hatásokkal szemben. Kialakul a kiszáradás és az irritáció, amit ekcéma követhet.

A megoldás a hidratálás

Az erőteljes kézmosások után vissza kell hidratálnunk, azaz vissza kell zsíroznunk a bőrünket, így építhető vissza a hidalipid réteg. Dr. Kriston Renáta a dermokozmetikumokat ajánlja, melyek színezék- és illatanyagmentes készítmények. Ha ezek sem segítenek, akkor mindenképp bőrgyógyászhoz kell fordulnunk.