Ismeretterjesztő
A MassVentil Projekt: tömeg-lélegeztetőgépet fejlesztenek az Óbudai Egyetem kutatói
2020.04.14. I 18:29
A MassVentil Projekt keretében tömeg-lélegeztetőgépet fejlesztenek magyar kutatók az Óbudai Egyetemen. Az intézmény docense, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ igazgatója, Dr. Haidegger Tamás mesélt a programról az Egyenlítő – Home Office adásában.
A új koronavírus okozta fertőzés hatására a tüdő krónikus gyulladásba kerül, ami gátolja a szerv normál működését. Az oxigéncsere lélegeztetőgép segítségével is megvalósítható: a betegek légzését addig támogatják gépekkel, amíg a szervezetük le nem küzdi a vírust, ez a folyamat azonban hetekig is elhúzódhat. Az USA-ban és Észak-Olaszországban jelenleg betegek tízezreinek légzését segítik gépek, de a tömeges megfertőződések miatt ennél sokkal több berendezésre lenne szükség. 

A mérnökök a világ minden pontján azon dolgoznak, hogy kreatív megoldásokkal segítsék a betegek gyógyulását. Dr. Haidegger Tamás és kutatócsapata súlyos betegek számára fejleszt tömeg-lélegeztetőgépet a MassVentil Projekt keretében. Megfelelő kialakítás mellett akár 50 ember lélegeztetése is megoldható ezzel a módszerrel. A fejlesztők a tervezés során a kilégzett, súlyosan fertőző levegő elvezetéséről is gondoskodnak, védve a kórházi dolgozók egészségét.

A kutatók célja, hogy minél hamarabb elkészüljön a gép, ám erre egyelőre csupán vészmegoldásként tekinthetünk, hiszen egy orvostechnikai megoldás megfelelő tesztelése és engedélyetetése alapvetően hosszú folyamat. A munkát önkéntes fejlesztői munkára alapozzák, és számos nagyvonalú felajánlás segíti a csapat munkáját.

A teljes beszélgetés Dr. Haidegger Tamással itt nézhető vissza: