Életmód
Mi a különbség az allergia, az asztma és a koronavírus tünetei között?
2020.04.13. I 20:11
Az allergia a magyar lakosság 20 százalékát érinti, de ez a szám azokra vonatkozik, akik bizonyítottan allergiások, a tényleges betegek száma ennél nagyobb lehet. Egy biztos: népbetegségnek számít, ezért Bárány Róbert arra kereste a választ az Egyenlítő – Home Office adásában, hogy az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent-e a koronavírus az allergiásokra és az asztmásokra. A műsorvezető Dr. Csáki Csilla allergológus szakértelmét hívta segítségül.
Mikor indult az allergiaszezon? Idén is erős lesz?

A korábbi évekhez hasonlóan februárban kezdődött a mogyoró, az éger és a nyírfa virágzása, utóbbi még most is zajlik.

A koronavírus-fertőzés kapcsán kockázati tényező az allergia?

Az eddig beérkezett adatok alapján az allergia nem szerepel a kiemelt kockázati tényezők között, ennél jóval súlyosabb alapbetegségekkel rendelkeznek az igazán veszélyeztetettek.

 Tévhit, hogy az allergiagyógyszerek gyengítik az immunrendszert?

A szokásos allergiagyógyszerek antihisztamin típusú gyógyszerek, nem szteroid típusúak, tehát nem gyengítik az immunrendszert. A súlyos allergia esetén alkalmazott szteroid injekciókat viszont nem javasolja az allergológus a koronavírus-járvány ideje alatt.

Mi számít gyenge és súlyosabb allergiás asztmának?

Akkor számít súlyosabbnak az asztma, ha nyugalmi állapotban jelentős eltérést mutat a légzésfunkció, tehát a tüdőkapacitás beszűkült. Gyenge allergiás asztma esetén normál a tüdőfunkció, csak időszakosan szűkülnek be a hörgők.

El szabad hagyni a gyógyszert?

Az asztma kezelésében széles körben használatosak gyulladáscsökkentő, belégzős szteroidok. Ezek vagy nem, vagy csak minimális mértékben szívódnak fel a szervezetben. Dr. Csáki Csilla azt tanácsolja az asztmásoknak, ne hagyják abba a gyógyszerek alkalmazását a koronavírus-járvány ideje alatt sem. (Kivétel a korábban említett szteroid injekció - ha eddig ezt használta, keresse fel kezelőorvosát telefonon.)
Mi a különbség az allergia, az asztma és a koronavírus tünetei között?

Az allergológus szerint, ha egy koronavírusos betegnek enyhe tünetei vannak (pl. csak köhög a páciens), nehéz megkülönböztetni ezeket az allergia és az asztma tüneteitől. A láz és a légszomj kombinációja viszont már a COVID-19-re utal. Az allergiára a sípoló légzés jellemző, nem az állandó légszomj.

A járvány miatti stressz is okozhat légszomjat?

Egyértelműen! Az asztmás betegeknél érzelmi reakcióként is kialakulhat egyfajta nehéz légzés. Érdemes relaxációs módszereket alkalmazni ilyen esetekben.

A szag- és ízvesztés jellemző a légúti betegségekre?

Azoknál, akik régóta küzdenek az allergiával, gyakori tünet a gyenge szaglás és ízlelés, tehát ez nem csak a koronavírusos betegekre jellemző. A COVID-19-nél viszont ez a változás egyik napról a másikra jelentkezik.

A dohányosoknál súlyosabbak a szövődmények?

Igen, ugyanis a dohányzás károsítja a tüdőt, és csökkenti oxigénszállító kapacitást. 

Hogyan hat az új koronavírus a tüdőre?

A koronavírus-fertőzés hatására teljes mértékben megszűnik az oxigénszállítás, folyadék árasztja el a hörgőket. Ezért kell lélegeztetőgépre helyezni a súlyos állapotú betegeket.