Környezet
A tölgy projekt – Life4OAK
2019.10.11. I 09:00
Három magyar és egy olasz nemzeti park közös programja, a Life4OAK. Sokak szerint hosszú, azonban egy erdő tanulmányozása során elengedhetetlen, hogy legalább tíz évig vizsgálják az adott területet. A programról az Egyenlítőben számoltak be szakértő vendégeink.
A tölgyek kiemelkedően nagy természeti értéket képviselnek, ezért is van támogatottsága ennek a projektnek – hangsúlyozta Bódis Pál, a WWF erdőprogram szakértője.
A használt módszerekkel megpróbálják az erdők természetes állapotát, mint egy családot létrehozni. Vannak köztük kicsik, bébik és aggastyánok is, de ezek, így együtt működnek jól – egészítette ki Mosoni Dóra, a Duna-Ipoly Nemzeti Park kommunikációs vezetője.
Nagyon fontos megjegyezni, hogy a munkát az MTA ökológiai kutató intézete a projekt egyik ötletgazdája, ők dolgozták ki a szakmai koncepciót, ami megvalósul. Ők találták ki azt a 27 erdőkezelési beavatkozást is, valamint felügyelik is a folyamatokat.
Jane Goodall hidat ver az emberek és az állatok közé – véli Kádár András, a Jane Goodall Intézet ügyvezetője. Azt mutatja be, hogy az állatok ugyanolyanok, mint mi emberek. Mindannyian élőlények vagyunk és el kell fogadnunk egymást.
Mosoni Dóra szerint fontos, hogy már kisgyerekkorban neveljük a gyerekeket ebben a témában is. Ismerjék meg a környezetünket, ezért a nemzeti parkban is számos ilyen programot szerveznek.

Ajánlott tartalmak