Környezet
Mekkora veszély leselkedik a hazai erdőkre a klímaváltozás miatt?
2019.10.10. I 09:00
Magyarországra is hatással van a klímaváltozás. A legfrissebb kutatások szerint ez a hazai erdőségeket a nagyjából területeiknek 20%-át kitevő erdőségekre is hatással van. Olyannyira, hogy néhány faj már korábban hullatja a lombozatát, illetve a csúcsok korábban száradnak. Ódor Péter erdőökológus az Egyenlítőben arról beszélt, milyen hatással van mindez erdőségeinkre.
Nem gondolom, hogy bajban vannak a hazai erdők. Lehet, kicsit át fognak rendeződni, de azt gondolom mi még bőven az erdőklímában fogunk maradni. Lesznek erdők Magyarországon, de hosszútávon nem biztos, hogy úgy fognak kinézni, ahogy ma. Azonban nagy a felelősségünk abban, hogyan fognak kinézni a jövőben – magyarázta az erdőökológus.
Ódor Péter korábban azt nyilatkozta, nincs nagy probléma, alkalmazkodnunk kell és az erdők is ezt fogják tenni. Ezen álláspontját továbbra is tartja. Kifejtette: Magyarország határterületen fekszik klímatikus szempontból, vagyis az erdő és a sztyeppzóna határán. Ha csak a klímát nézzük akkor az Alföldnek a déli része, bizonyos területei már nem a zárt erdő zónájába tartoznak. Viszont a domb-és hegyvidékeinken ki tudnak alakulni zárt erdők.
Ma már az erdőknek komplex céljuk, három főrendeltetésük van: - a faanyag termelés - erdei élővilág, biodiverzitás megőrzése - rekreációs hasznosítása.
Az adás második felében Ódor Péter ismertette, 2014-ben erdőökológiai kísérletbe kezdtek a Pilisi Parkerdőben. Arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző beavatkozási módok, hogyan hatnak az erdei termőhelyre, erdei életközösségekre. Vizsgálják természetesen a növényeket és állatcsoportokat is ezzel összefüggésben.
Az erdőökológus kitért a pusztító tüzekre is. Megjegyezte, nem mindegy a tűz megítélése, vagyis a tűz része-e a természetes erdődinamikának vagy nem. A mediterrán erdőknél természetes, hogy néha kigyulladnak, de a természet ehhez hozzá van szokva. Viszont a trópusi esőerdőknél ez nincs így. Ökológiai szempontból itt teljesen más megítélése van a tűznek.

Ajánlott tartalmak