Utazás
Ahány ország, annyi szokás
2019.10.09. I 09:00
Salamon András turisztikai szakjogász segítségével az Egyenlítőben körbejártuk milyen problémákba ütközhetünk utazásaink során. Ami viszont ennél is fontosabb, hogyan tudjuk ezeket megoldani, milyen jogaink vannak. Kiderül az is, mit jelent a kártérítés és a kártalanítás.
Salamon András ismertette, az emberek újra visszatértek az utazásiirodákhoz, nemcsak az idősebbek, hanem a fiatalok is. Általában a kényelmi szempontok miatt voksolnak e mellett, mert azon kívül, hogy kifizetjük az utat, semmi más teendőnk nincs. Ami szintén megnyugtató lehet, jogszabály van arra, hogyha egy utazási iroda becsődöl, akkor is visszakapjuk a pénzünket, ugyanis rendelkeznek vagyoni biztosítással.
A szakjogász szerint azonban érdemes odafigyelni az apró részletekre is. Rengeteg helyen lehet svédasztallal találkozni, ennek tartalma viszont nincs jogszabály által meghatározva, mit kell tartalmaznia. A bőséges vagy gazdag reggelibe is csak a kávé és a tea tartozik bele, kakaónak, tejnek már nem kötelező lennie.
Salamon András azt tanácsolja, érdemes elolvasni az utazási szerződést, legalábbis néhány pontját mindenképpen.
Utazás egyénileg
Ahány ország, annyi szokás. Tehát, ne akarjuk az adott ország lakóit rábeszélni valamire, ami nekünk jó, ők viszont másképp élnek. Fogadjuk el az ottani kultúrát, étkezési szokásokat, életstílust.
Amit Salamon András kiemelt, az a biztosítás. Azért fontos, mert bármi történhet, elveszhetnek okmányaink vagy a poggyászunk, esetleg bérelt autóval karambolozunk, bármilyen egészségügyi panaszunk is lehet. Mindenütt sok pénzbe kerül a gyógyítás, az ügyvéd vagy az autó helyrehozása.
Csak akkor ne kössünk biztosítást, ha nagyon gazdagok vagyunk.
A turisztikai szakjogász beszélt arról is, mit tehetünk akkor, ha késik a gépünk, áttették egy másik napra vagy egyéb más probléma áll fenn. A légitársaságokat jogszabály köti, hogy mennyi idő után kell ételt vagy szállást biztosítaniuk, így nem árt ennek is utána olvasni, mikor élhetünk panaszainkkal.
Mindenképpen menjünk utazni, mert az utazás egy kaland és úgy fogjuk föl, hogy élmény. Adott esetben lehet negatív élmény is, de ha túléljük és el fogjuk tudni mesélni, az mindenképpen egy szép élmény – zárta gondolatait Salamon András.

Ajánlott tartalmak