Ismeretterjesztő
Érkezik a csodatapasz, ami még a rákot is kimutatja
2024.02.29. I 14:15
A bélyeg méretű, ultrahanggal működő tapasz a bőrre ragasztva figyelni tudja a belső szervek állagának változásait, az eszköz alkalmas lehet például a máj- és vesebetegségek, valamint a daganatok kimutatására.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökei apró, ultrahanggal működő tapaszt fejlesztettek ki, amely fel tudja mérni a test mélyében rejtőző szervek szöveti állományának keménységét. A nagyjából bélyeg méretű tapasz a bőrön viselhető, és úgy tervezték, hogy egy sor különböző betegség – például máj- és veseelégtelenség, illetve daganatok – árulkodó jeleit tudja kimutatni.

A csoport a Science Advances nyílt hozzáférésű folyóiratban mutatja be – melyet az Origo szemlézett –, miként küld az eszköz ultrahang-hullámokat a bőrön át a test belsejébe, hogy aztán a belső szervekről visszaverődő visszhangokat felfogja. E visszhangok mintázata sokat elárul a szervek mechanikai szilárdságáról, vagyis a szövetek keménységéről, amit a tapasz ezáltal képes mérni és nyomon követni.

„Bizonyos szervek, ha megbetegszenek, idővel keményebbé válnakmagyarázza a cikk rangidős szerzője és az MIT mechanikai mérnöke, Xuanhe Zhao. – Ezzel a hordható tapasszal hosszú időn át folyamatosan követni tudjuk a szöveti keménységben bekövetkező változásokat, ami kulcsfontosságú a belső szervek károsodásának korai kimutatásában.”

A kutatócsoport igazolta, hogy a tapasz 48 órán át folyamatosan figyelemmel tudja kísérni a belső szervek keménységét, és ki tudja mutatni a betegségek előrehaladására utaló egészen apró változásokat is. Előzetes kísérletekben bemutatták, hogy a tapadós szenzor patkányokban érzékeli az akut májelégtelenség korai jeleit.

A mérnökök most azon munkálkodnak, hogy az eszközt emberi használatra is alkalmassá tegyék. Elgondolásuk szerint a tapaszt alkalmazhatnák például intenzív osztályokon, ahol folyamatosan nyomon követhetnék vele a szervátültetésen átesett betegek állapotának alakulását.