Ismeretterjesztő
Megfejtették a bálnák kísérteties énekének titkát
2024.02.28. I 14:15
Egy kutatócsoport rájött arra, hogy az óceánok legnagyobb bálnái hogyan képesek a kísértetiesnek hangzó, összetett hangok kiadására. 
A púpos bálnák és más sziláscetek különleges gégét fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi számukra, hogy a víz alatt énekeljenek. A Nature folyóiratban publikált tanulmányban – melyet a player.hu szemlézett – a kutatás vezetője Coen Elemans professzor szerint a hangok abszolút létfontosságúak a túlélésükhöz, mivel azok segítségével találják meg egymást az óceánban párzáskor.

Elemans professzor kollégáival három partra vetődött bálna teteméből távolította el a gégét, és ezek segítségével végeztek kísérleteket úgy, hogy levegőt fújtak át rajtuk. Az emberi hangok a gégében lévő hangszalagok megrezegtetésével keletkeznek. A bálnáknak azonban U-alakú a hangszáluk és gégéjükben egy zsírpárna is található, ezek között préselik át a levegőt a hangképzéshez.

A bálnák kommunikációját kutató Kate Stafford, az Oregoni Állami Egyetem szakértője által csak úttörőnek nevezett tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy az óceánban a hajózás által keltett zaj megzavarja a bálnákat, ugyanis a bálnák énekének frekvenciája és a hajók által keltett zaj átfedésben van egymással. Az óceáni zajok pedig megakadályozhatják a bálnákat abban, hogy nagy távolságokra üzenjenek egymásnak. Ez a megállapítás létfontosságú lehet a púpos bálnák, kék bálnák és más veszélyeztetett tengeri óriások védelme szempontjából.