Ismeretterjesztő
Szenzáció! Az orvosok a Földön maradtak, miközben sikeres műtétet hajtottak végre az űrben
2024.02.25. I 14:15
A Földön lévő orvosok irányítottak egy sebészrobotot, ami a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén volt.

A jövőbeni űrutazások szempontjából kulcsfontosságú kérdés, hogy szükség esetén le lehessen bonyolítani egy műtétet az űrben. Ezzel kapcsolatban nemrég egy nagyon fontos tesztet végeztek el a tudósok a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén.

A történet még 2024. január végén kezdődött, amikor egy mikrohullámú sütő méretével rendelkező eszköz érkezett az ISS-re a SpaceX által szállított utánpótlással. A spaceMIRA nevű szerkezetet Loral O'Hara, a NASA űrhajósa telepítette február 8-án. Nem más ez, mint a „világ első, miniatürizált robotsebészeti” rendszere.

Néhány nappal később a készüléket kifejlesztői amerikai Virtual Incision központjában a szakemberek átvették a 400 kilométer magasságban lévő robot felett az irányítást, és szimulált műtétet hajtottak végre vele. Műszöveten végezték el, vagyis sem embernek, sem állatnak nem kellett a kés alá feküdnie.

Összesen hat sebész vett részt a beavatkozásban, akik felváltva feszítették és vágták a szövetet – ez egy olyan technika, amit sok műtétnél alkalmaznak. Szerencsére minden gond nélkül végre tudták hajtani a feladatot – közölte a CNN.

A legnagyobb kihívást a Föld és az ISS közötti jel késése jelentette. Ez 0,85 másodperc, ami első hallásra talán nem tűnik soknak, de amikor egy műtétről van szó, ez is rengeteget számíthat. A mostani kísérlet sikere ugyanakkor biztató jel. A spaceMIRA nemcsak a világűrben lehet hasznos, hanem a Földön is: hogy távolról olyan területeken is el lehessen végezni egy fontos műtétet, ahol nincs rendelkezésre álló szakember.