Ismeretterjesztő
Kikészítheti a szívet az egyik népszerű vitamin
2024.02.23. I 14:15
Tényleg károsan befolyásolhatja a szív- és érrendszer egészségét a túl sok B3-vitamin.

A B3-vitamin vagy niacin fontos szerepet tölt be a szervezet működésében; többek között részt vesz a tápanyagok energiává alakításában, a koleszterin és a zsírok szintézisében, a DNS létrehozásában és javításában, valamint antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. Emellett több mint 400 enzim működéséhez elengedhetetlen a jelenléte.

A niacin ajánlott napi bevitele felnőtt férfiak számára 16 milligramm (mg), nem állapotos, felnőtt nők számára pedig napi 14 mg. Dr. Stanley Hazen, a Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője szerint az Egyesült Államokban négy felnőtt közül egynek általában magasabb a niacinszintje az ajánlottnál – írta az Origo.

Hazen és munkatársai 2331 amerikai és 832 európai felnőttől vettek vérmintát. A kutatócsoport a mintákban metabolitoknak nevezett anyagokat keresett, amelyek az anyagcsere-folyamatok, például az emésztés melléktermékei. A kutatók ezután három éven keresztül nyomon követték a résztvevők körében előforduló kardiológiai eseményeket, például a szívrohamot és az agyvérzést.

 „Az átlagembernek kerülnie kellene a niacintartalmú táplálékkiegészítőket, mivel okunk van feltételezni, hogy a túl sok B3-vitamin szedése potenciálisan a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának fokozott kockázatához vezethet" - mondta Hazen.