Ismeretterjesztő
Itt a gyógyszer, ami megelőzheti az amputációt
2024.02.21. I 14:55
A 47 súlyos fagyási sérülten tesztelt intravénás iloproszt beadását követően egyik betegnek sem volt szüksége amputációra.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta az első gyógyszert a súlyos fagyási sérülések kezelésére – írja a Live Science, melyet a 24.hu szemlézett. Az iloproszt nevű gyógyszer megnyitja az ereket, és megakadályozza a véralvadást a fagyott végtagoknál, valamint elkerülhetővé teszi az amputációt.

Súlyos fagyás akkor következik be, ha a végtagok sokáig nulla fok alatti hőmérsékletnek vannak kitéve, és lefagynak. Amikor a szövet lefagy, csökkenti a véráramlást a területen, és megfosztja a szöveteket az oxigéntől, melyek ennek hatására pusztulni kezdenek. A területen így vérrögök is kialakulhatnak, tovább lassítva a véráramlást, amire gyakran az amputáció jelenthet csak megoldást.

A fagyás korai jele a bőr érzékelési képességének, valamint eredeti színének elvesztése, amely fehérre vagy szürkéssárgára válhat, és akár szokatlanul feszesnek vagy viaszosnak is tűnhet fagyás esetén. Bár a fagyási sérülések kevés embert érintenek, és időben kezelve könnyen orvosolhatók, a hegyi túrák és egyéb kellemetlen balesetekkor jól jöhet az Aurlumyn néven forgalmazott készítmény.

Az eddigi megoldások súlyos vérveszteség kockázatával jártak, és csak a baleset utáni 24 órában voltak hasznosíthatóak, a frissen jóváhagyott fejlesztés nem hordoz magában vérzési kockázatot, és a sérülés után három napig használható. A 47 súlyos fagyási sérülten tesztelt intravénás iloproszt beadását követően egyik betegnek sem volt szüksége amputációra.