Ismeretterjesztő
Kétszáz éve kapott először hivatalos nevet egy dinoszaurusz
2024.02.20. I 14:15
A Megalosaurus lett az első tudományos elnevezése ennek a fajnak, bár magát a dinoszaurusz szót csak később, az 1840-es években kezdték el használni.

Kétszáz évvel ezelőtt adtak először hivatalos nevet egy többmillió évvel ezelőtt kihalt dinoszaurusznak: 1824. február 20-án nevezte el William Buckland angol természettudós és teológus Megalosaurusnak vagyis "óriásgyíknak" azt az állatot, amelynek csontjait egy Oxford melletti faluban, Stonesfieldben találták meg – írta az Origo.

Buckland a londoni geológiai társaság előtt adta elő, hogy a falu palabányájának területén meglelt hatalmas állkapocscsont és számos végtagcsont egy óriási termetű kihalt hüllőhöz tartozott. A Megalosaurus lett az első tudományos elnevezése ennek a fajnak, bár magát a dinoszaurusz szót csak később, az 1840-es években kezdték el használni.

Ezzel kezdődött az emberek őslények iránti rajongása. Buckland bejelentése áradatot indított el, és tömegek kezdtek el dinoszauruszcsontok után kutatni Angliában és a környéken" - mondta Steve Brusatte, az Edinburgh-i Egyetem paleontológus professzora.

A dinoszauruszokkal kapcsolatos ismereteink jelentősen megváltoztak és bővültek a 19. század óta. Míg Buckland a Megalosaurust egy 20 méter körüli hosszúságú, négy lábon közlekedő gyíknak írta le, a tudósok ma már tudják, hogy ez az állat nem négy lábon mozgott, és nem is gyík volt, hanem a húsevő theropodák két lábon járó csoportjába tartozott.