Ismeretterjesztő
Öregedésgátló tablettát fejlesztettek ki kutyáknak
2024.02.14. I 13:35
Az új, kifejezetten idős ebek számára kifejlesztett öregedésgátló tabletta nemrégiben, nagy várakozás után került a klinikai vizsgálati szakaszba. 
Sokunk számára a kutyák nem pusztán háziállatok, hanem sokkal inkább családtagok. A négylábú barátainkhoz kapcsolódó kötődés mély, ugyanakkor a viszonylag rövid: egy eb átlagosan 10 és 13 év közötti élettartamot élhet meg, ami nagyban beárnyékolja ezt a kapcsolatot – írta az origo.hu. Képzeljük el tehát, hogy egyszerűen egy tablettával meghosszabbíthatjuk a kutyáink életéveit!

Az új öregedésgátló tabletta hamarosan a klinikai vizsgálatok szakaszába lép és a kutyák anyagcsere-útvonalait veszi célba. A LOY-002 néven ismert rágótablettát egy San Francisco-i székhelyű állatorvosi cég fejlesztette ki. A STAY nevű, egy évig tartó klinikai kísérletben a fejlesztő állításait fogják tesztelni: több mint ezer, legalább tíz éves kutyát von be az Egyesült Államokban, több mint ötven független állatorvosi klinikával együttműködve.

A tablettát tíz évesnél idősebb kutyák számára tervezték, és állítólag minden közepes és nagytestű fajta számára alkalmas. Az ebek élettartamát várhatóan legalább egy évvel hosszabbítja meg. A cég tervezi a gyógyszer injekciós változatának kifejlesztését is, valamint egy másik tablettát, amelyet kifejezetten nagy és kivételesen nagy fajták, például ír farkaskutyák számára dolgoztak ki. A LOY-002 tabletták marhahúsra emlékeztető, zamatos ízűek, hogy a kutyák számára különösen ízletesek legyenek.