Ismeretterjesztő
Nem is gondolnánk, mi áll a jojó-effektus mögött
2024.02.13. I 15:05
Egy felmérés szerint a fogyókúrázók több mint nyolcvan százaléka egy éven belül újra visszahízza a korábban leadott súlyt, sőt nagy részük még ennél is többet szed magára. 
A fogyókúrázók egyik legnagyobb mumusa a jojó-effektus, azaz amikor a már sikeresen leadott súlyfelesleg szép lassan ismét visszakúszik. Ez az IdealBody felmérése szerint az esetek több mint nyolcvan százalékában megtörténik egy évvel a fogyókúra után. Kevesen tudják, hogy a jelenség mögött lelki eredetű problémák állhatnak, amelyek akadályozzák, hogy a fogyási célt hosszú távon elérjük.

„A túlsúly sokkal ritkábban vezethető vissza szervi eredetű okokra, mint azt sokan gondolnák. Az esetek 80-85 százalékában ugyanis ennek pszichés okai vannak, amelyek azért is felelősek, hogy a kitűzött súlyt nem tudjuk tartani. A fogyás fejben kezdődik és a lélekben folytatódik, az ezt megakadályozó pszichés gát pedig nagyon sokféle lehet. Visszavezethető akár egy családi mintára, ami a gyerekkorból ered, ahol a szeretetnyelv az evés volt, de lehet egy olyan elfojtott érzelem is, amivel nem merünk szembenézi. A „bánathájat” sokszor egy feloldatlan konfliktushelyzet okozza a párunkkal, vagy a családunkkal” - magyarázta Bús Tímea életvezetési tanácsadó.
 
 A túlsúly mindamellett, hogy rengeteg testi probléma és betegség forrása lehet, egyben lelki megterhelést is jelent, még ha az illető nincs is tudatában. Sok esetben ugyanis az evés a védekezési mechanizmus, az örömforrás, amibe menekülünk, miközben az eredeti okokkal nem merünk szembenézni.

A szakember azt javasolja, hogy ilyenkor mindenképpen érdemes egy szakemberhez fordulni, aki segít feltárni a probléma lelki gyökereit, hiszen a fogyás hosszútávon csak ennek segítségével lesz sikeres. Az egyik legjobb módszer erre a szomatodráma.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a lelki folyamatok mellett tudatos tervezésre is szükség van ahhoz, hogy az elérni vágyott testsúlyt elérjük és meg is tudjuk tartani. Bús Tímea szerint ennek az egyik legfontosabb kulcsa a megtervezett étrend, ami úgy segíti át a fogyni vágyókat a mindennapokon, hogy változatosan és éhezés nélkül veszítsenek a túlsúlyukból.