Ismeretterjesztő
A potencianövelők meglepő hatását fedezték fel
2024.02.12. I 12:05
A merevedési zavart kezelő gyógyszerek hatóanyaga, a szildenafil csökkentheti egy népbetegség kialakulásának kockázatát.

A merevedési zavart kezelő gyógyszerek, mint például a Viagra hatóanyaga (szildenafil) csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát – derül ki a Neurology folyóiratban napokban közzétett tanulmányból, számolt be róla a hvg.hu.

A kutatásban a brit nemzeti egészségügyi szolgáltató orvosi nyilvántartásának adatait fésülték át, összesen 269 725 férfiét, akiknek az átlagéletkora 59 év volt. Valamennyi személy merevedési zavarral küzdött, de nem mindegyiküknek írtak fel erre a célra PDE5-gátlót. Mire a vizsgálati időszak lezárult, 1119 embernél diagnosztizáltak Alzheimert.

A kutatásból azonban kiderült: azoknál, akik szedtek valamilyen merevedési zavart kezelő gyógyszert, nagyjából 18 százalékkal volt kisebb az Alzheimer valószínűsége.

Tény, ez a csökkenés csak a szildenafil nevű hatóanyag esetében volt egyértelműen megfigyelhető, más hasonló készítményeknél nem. A tudósok szerint azonban egyelőre vannak még nyitott kérdések arról, hogy miként hatnak az ilyen gyógyszerek az Alzheimerre, így további vizsgátok szükségesek.