A genetikai markerek segítségével határozottabb összefüggést állapított meg a koffeinszint, a testtömegindex és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között.
A svédországi Karolinska Intézet, a brit Bristoli Egyetem és a londoni Imperial College London kutatócsoportja szerint a kalóriamentes, koffeintartalmú italokat a testzsírszint csökkentésének lehetséges eszközeként lehetne vizsgálni.
A genetikailag előre jelzett magasabb plazma koffein-koncentráció alacsonyabb testtömegindexszel és teljes testzsírtömeggel járt együtt– írták
a kutatók a
BMJ Medicine szaklapban megjelent tanulmányukban, melyet az Origo szemlézett. –
A genetikailag előre jelzett magasabb plazma koffein-koncentráció emellett a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával volt összefüggésben. Hozzátették: a becslések szerint a koffein 2-es típusú cukorbetegségre gyakorolt hatásának körülbelül a felét a BMI csökkenése közvetíti. A szakemberek arra jutottak, hogy a géneket – nevezetesen a CYP1A2-t és az azt szabályozó AHR nevű gént – érintő variációkkal rendelkező egyének hajlamosak lassabban lebontani a koffeint, így az tovább marad a vérben. Ugyanakkor általában kevesebb koffeint fogyasztanak.
Míg szignifikáns kapcsolatot találtak a koffeinszint, a testtömegindex és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között, nem derült ki összefüggés a vér koffeintartalma és a szív- és érrendszeri betegségek között, beleértve a pitvarfibrillációt, a szívelégtelenséget és a stroke-ot.