A húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napiszintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet a demencia kialakulásával.
Demenciát okozhat az egészségtelen táplálkozás egy új
tanulmány szerint – írja a
Science Alert, melyet a 24.hu szemlézett.
A szakértők 108 Alzheimer-kórós és 330 egészséges embert vizsgáltak meg a kutatás elkészítéséhez. Az Alzheimer-kór megelőzése és kezelése többek között azért is igen nehéz feladat, mivel a tudósok egyelőre nem is értik teljesen, hogy mi okozza. Persze az világos, hogy a genetika gyakran döntő szerepet játszik, ugyanakkor az életmódunk is hozzájárulhat a betegség fejlődéséhez.
A mostani vizsgálatok eredményeiből az derül ki, hogy a húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napiszintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet a demencia kialakulásával. Tahera Ahmed, a Bond Egyetem munkatársa elmondta, az Alzheimer-kór jellemzően a középkorú embereknél kezd el kialakulni, de a jóval fiatalabb korban folytatott életmódunk is hatással lehet rá.
A kutatók ugyanakkor kiemelték, felmérésük nem elég ahhoz, hogy bizonyítsák, az Alzheimer-kór közvetlenül az egészségtelen étkezés okozza. Azt azonban korábban már több tanulmány is igazolta, hogy a tápértékben és rostokban szegényes táplálkozás, valamint a sóban, cukorban és zsírokban gazdag ételek hosszú távon mentális hanyatláshoz vezethetnek.