Ismeretterjesztő
Orvosi szenzáció! Már embereken tesztelik a rákellenes oltást
2024.02.07. I 15:35
A közelmúltban számos rák elleni vakcina klinikai tesztelése kezdődött el a világon.

Forradalmian új mRNS-terápiaként ismert rákkezelést alkalmaznak a nyugat-londoni Hammersmith kórházban. A folyamatban lévő klinikai kísérletnek az a célja, hogy értékelje a terápia biztonságosságát és hatékonyságát a melanóma, a tüdőrák és más egyéb daganatok kezelésében – írta az Origo.

Az új kezelés az úgynevezett hírvivő RNS-ként (vagy mRNS-ként) ismert genetikai anyagot használja, ami a daganatok közös markereinek felismerésével működik a páciens immunrendszerében. A cél az, hogy az új mRNS-alapú terápia segítse felismerni és leküzdeni azokat a rákos sejteket, amelyek ezeket a közös markereket tartalmazzák.

„Az új mRNS-alapú rákimmunterápiák lehetőséget kínálnak a páciens saját immunrendszerének aktiválására a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben" – mondta Dr. David Pinato, a londoni Imperial College munkatársa, a vizsgálat brit részlegének kutatója. Dr. Pinato elmondta, hogy a kutatás jelenleg a korai szakaszában van,  ezért még néhány évbe telhet mire  az új rákellenes vakcina  elérhetővé válik a betegek számára.

A közelmúltban számos rák elleni vakcina klinikai tesztelése kezdődött el a világon. Ezek két kategóriába sorolhatók: a személyre szabott rák-immunterápiákra, amelyek a páciens saját genetikai anyagának a daganatokból való kinyerésén alapulnak; valamint a terápiás rákgyógymódokra, mint amilyen például a Londonban újonnan bevezetett mRNS-terápia, ami „készen áll" arra, hogy egy adott ráktípusra szabják.