Ismeretterjesztő
Kipusztulhatnak a szúnyogok!
2024.02.06. I 14:25
A klímaváltozás miatt gyorsabban öregszenek, és jelentősen legyengül az immunrendszerük.

A magasabb hőmérséklet nagyon megviseli a szúnyogok szervezetét, amitől idő előtt öregedni kezdenek, derítette ki egy új kutatás, amely a PLOS Pathogens című folyóiratban jelent meg, melyet az origo.hu szemlézett. A felgyorsult öregedés a szúnyogok immunrendszerére is csapást mér, kevésbé lesznek ellenállók a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Ennek hosszú távú, egyelőre beláthatatlan következményei lehetnek, vélik a szakértők.

A szúnyogok szervezete is immunválasszal küzd a fertőzések ellen, immunrendszerük azonban úgy fejlődött, hogy rendkívül érzékeny a környezeti változásokra, különösen a hőmérséklet változására. Ennek oka, hogy a szúnyogok ektoterm élőlények, azaz kicsi, vagy elhanyagolható a belső hőforrásaik szerepe a testhőmérsékletük szabályozásában, emiatt külső hőforrásra szorulnak. „A melegedő éghajlat miatt a szúnyogok testhőmérséklete is emelkedni fog"– magyarázta a tanulmány egyik szerzője, Lindsay Martin.

A szúnyogok sem örök életűek, akárcsak mi, ők is öregszenek, ami esetükben szintén fiziológiai hanyatlással jár. Az öregedéssel tehát a szúnyogok immunrendszere is gyengül, eközben pedig az emelkedő hőmérséklettel is meg kell birkózniuk. A kutatók megvizsgálták, hogy a vérszívó rovarok milyen összetett hatásoknak vannak kitéve. Martin szerint ha a legyengült immunrendszerű szúnyogok még azelőtt elpusztulnak, hogy meg tudnák fertőzni az embereket, akkor visszaszorulhatnak az általuk terjesztett betegségek is.

A kutatás következő lépése az lesz, hogy a tudósok megnézik, a klímaváltozás a melanizáción kívül az immunműködés mely részeit érinti még, valamint ez hogyan hat a szúnyogok hosszú távú túlélési esélyeire, és az általuk hordozott betegségek terjedésére.