Ismeretterjesztő
Ilyen hatással vannak az anyagi problémák az egészségre
2024.02.04. I 12:15
Károsabbnak minősülnek a válás, a gyász, a betegség és a rokkantság okozta stressznél is.

Rendkívül káros lehet az egészségre az anyagi nehézségek okozta stressz egy új tanulmány szerint – számol be a Science Alert. A kevés pénz így közvetetten rossz hatással lehet az immunrendszerre, a hormonrendszerre és az idegrendszerre is.

A kutatás során a tudósok mintegy 5 ezer 50 év feletti felnőttet vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, melyik gyakori stresszfaktor a legkárosabb az egészségre. A 24.hu által ismertetett felmérésből az derült ki, hogy a pénzügyi nehézségek vannak ránk a legrosszabb hatással, ezzel károsabbnak minősülnek a válás, a gyász, a betegség és a rokkantság okozta stressznél is.

A szakértők szerint ennek az lehet az oka, hogy a pénz hiánya az élet számos területét érintheti: feszültséget válthat ki egy családon belül, de akár kirekesztettséghez, éhezéshez és hajléktalansághoz is vezethet.

A kutatók ugyanakkor hozzátették: nem törvényszerű, hogy egészségügyi problémákat okoz az anyagi nehézségekkel járó stressz, az viszont biztos, hogy az idősödő felnőttek testét eléggé megviselheti. Az akut stressz pedig akár magas vérnyomáshoz, illetve számos fizikai és mentális betegséghez is vezethet.