Ismeretterjesztő
Torokfájás? Nem mindegy, milyen pasztillát választunk!
2024.01.29. I 14:45
Az első tünetek megjelenésekor is találhatunk olyan természetes megoldást a problémáinkra, amelyik a vírusokkal szemben is felveszik a harcot. 
A leggyakoribb panaszok egyike ebben az időszakban a torokfájás, amelyet sok esetben vírusfertőzések okozzák. A torokkaparás, nyeléskor fokozódó torokfájdalom, kipirosodott torok, nyelési nehézség és rekedtség mind-mind olyan tünet, amelyek számos betegséget kísérnek, beleértve a felső légúti fertőzéseket is.
 

 „Érdemes olyan gyógynövényeket választani, melyek kettős hatással bírva megakadályozzák a vírusok bejutását a szervezetbe és enyhítenek is a kellemetlen torokirritáció érzésén. Még inkább hasznos lehet, ha ezeknek a növényi kivonatoknak a kombinációját használjuk, ugyanis képesek együtt egy hatékonyabb megoldást nyújtani vírusfertőzések - például influenza - esetén is” - magyarázta Dr. Szabó Linda tudományos kutató.

Kifejezetten a vírusok ellen nincsenek vény nélkül kapható gyógyszerek. Ezen kívül sok pasztilla, mely szintetikus hatóanyagot tartalmaz, csak fertőtlenít és a fájdalmat enyhíti, nincs vírus ellenes hatása. „Az acerola, echinacea, bodorrózsa, orvosi zsálya és a citrusok együtt egy erősebb komplexet alkotva tudnak fellépni a felső légúti fertőzésekkel szemben, mintha az ember külön-külön alkalmazná őket. Javasolt ilyeneket használni az őszi, téli és tavaszi időszakban is, hogy megőrizzük szervezetünk egészségét” - tette hozzá a gyógyszerész.

 A szervezetbe bejutó kórokozók leginkább éjjel szaporodnak, próbálnak az immunrendszeren felülkerekedni, és sejtről sejtre haladva betegséget okozni. A leghatásosabb módszer ellenük az, ha a készítményt este lefekvés előtt, fogmosás után alkalmazzuk. Ettől függetlenül természetesen napközben is alkalmazhatók a javasolt adagolása szerint.

 „Szervezetünk fontos védőgátja a felső légúti vírusok elleni küzdelemben a száj- és orrnyálkahártya. A rajtuk keresztül végbemenő vírustámadásoknál sokat számít a nyálkahártya aktuális állapota, épsége, valamint a működésének valamilyen formában történő támogatása. Egyes természetes anyagok, mint amilyenek a bodorrózsa polifenoljai is, más növények hatásaival együtt képesek egy olyan hatékony védőréteget képezni a nyálkahártyán, mely nem engedi a vírusokat behatolni a sejtekig” - tette hozzá Dr. Szabó Linda