Ismeretterjesztő
Skóciában is megtiltják az XL bully kutyák tenyésztését
2024.01.20. I 14:15
Ezeket a kutyákat közterületen addig is kötelező szájkosárral és pórázzal ellátni.
 

Az angliai és a walesi tilalom elrendelése után a skót kormány is megtiltja az amerikai bully kutyafajta XL változatának tenyésztését és forgalmazását. A skóciai intézkedést Siobhian Brown, a helyi közösségek közbiztonságáért felelős igazságügyi államtitkár jelentette be.

A korlátozások hatályba lépésének időpontját a skót kormány később jelöli ki, de ezeket a kutyákat közterületen addig is kötelező szájkosárral és pórázzal ellátni. Skóciában korábban ez a kutyafajta nem volt elterjedt, ám az angliai és a walesi intézkedések bevezetése után egyre több XL bully került át skót területre.

Az angliai és a walesi korlátozások egy része már az idei év első napjától érvényben van. Ennek értelmében az Egyesült Királyság e két országában tilos eladni, a szabadban magára hagyni, tenyészteni vagy ajándékba adni, illetve póráz és szájkosár nélkül sétáltatni amerikai bully XL kutyákat, február 1-től pedig bűncselekménynek minősül az ilyen kutyák tartása is Angliában és Walesben, ha a tulajdonos addig nem kér felmentést a tilalom alól.

Azokat a példányokat, amelyek január 31-ig nem töltik be első életévüket, december 31-ig ivartalanítani kell, az idősebb kutyákat június 30-ig kell alávetni ennek az eljárásnak. 2021 óta országszerte 23-an haltak meg kutyatámadásban, és a halálos kimenetelű kutyatámadásokban "aránytalanul nagy része" volt az XL bully fajtacsoporthoz tartozó kutyáknak. A felnőtt példányok testsúlya meghaladhatja a 60 kilogrammot.