Ismeretterjesztő
Csökken a rés a férfiak és a nők várható élettartama között
2024.01.19. I 14:15
A várható élettartam közti különbség nemcsak a nemek, de az egyes országok között is csökken.

A jóléti társadalmakban egyre nő a várható élettartam. David Atance, a spanyolországi Universidad de Alcalá kutatója és munkatársai azonban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen különbségek figyelhetők meg a hosszú élettartam tekintetében az egyes országok, illetve kontinensek között – írja az IFLScience, melyet a 24.hu szemlézett.

A csapat az ENSZ Népesedési Osztályának dokumentumaiból származó történelmi adatokat és 194 ország 2030-ig tartó népesedési előrejelzéseit is felhasználta. Az eredményekből kiderült, hogy 1990-ben és 2010-ben az országokat élettartam-mutatók alapján öt különálló csoportba lehet sorolni az országokat, a válaszvonal pedig nagyjából kontinensenként húzható meg.

Az említett évek közötti időszakban az országok időnként átcsúsztak más halmazokba, amit a kutatók általában olyan tényezőknek tulajdonítanak, mint a háborúk, vagy az instabil gazdaság. Megállapították azonban, hogy minden csoportban van valami közös: a várható élettartam növekedése, valamint a férfiak és nők közötti halálozása közti különbség csökkenése.

A csapat szerint ráadásul a várható élettartam közti különbség nemcsak a nemek, de az egyes országok között is csökken. A statisztikai modell szerint a 2030-as előrejelzésekkel ugyanez a tendencia rajzolódik ki, ugyanakkor jelezték, ezek egyelőre csupán tippek.

Az ország, amely remek példája a hosszú élettartam növekedésének, nem más, mint az Egyesült Államok, ahol 1950 óta folyamatosan növekszik a 100 év felettiek száma. Ha az előrejelzések beigazolódnak, az amerikai százévesek száma a következő 30 évben megnégyszereződhet, és míg a jelenlegi 100 év felettiek 78 százaléka nő, ez az arány 2054-re 10 százalékkal csökkenhet.