Ismeretterjesztő
Sikeresen klónoztak egy majmot Kínában
2024.01.18. I 14:15
A történelem során a tudósok sok féle állatot klónoztak már, köztük majmokat, bárányokat, szarvasmarhákat és kutyákat is, de általában csak 1-3 százalékuk marad életben a születés után.

Sikeresen klónoztak egy rézuszmajmot kínai kutatók – írja a Live Science, melyet a 24.hu szemlézett. Egy január 16-án megjelent tanulmány szerzői arról számolnak be, hogy a ReTro névre keresztelt állat már három és fél éves, de még mindig életerős és fejlődik.

A tudósok már ez előtt is próbálkoztak azzal, hogy rézuszmajmokat (Macaca mulatta) klónozzanak, azonban a korábbi alanyok sosem éltek egy napnál tovább. Most viszont egy új módszerrel áttörést értek el, mégpedig úgy, hogy egészséges méhlepényt biztosítottak az embriónak.

Ezeket a rézuszmakákókként is ismert főemlősöket egyébként gyakran használják laboratóriumi kísérletekhez, mivel genetikailag nagyon közel állnak az emberhez. A tanulmány társszerzője, Csienk Szun elmondta, azért lenne hasznos, ha képesek lennének nagy számban klónozni ezeket a majmokat, mert akkor az ilyen vizsgálatok során teljesen egyforma alanyok csoportjával tudnának dolgozni. Így a kutatók – például egy gyógyszer tesztelésekor – könnyen meg tudnák állapítani, hogy a genetikai sajátosságok mennyire befolyásolják egy készítmény hatását.

A történelem során a tudósok sok féle állatot klónoztak már, köztük majmokat, bárányokat, szarvasmarhákat és kutyákat is, de általában csak 1-3 százalékuk marad életben a születés után. Ezt az arányt növeli jelentősen Szun és csapatának új módszere, amely során egy normális embrió méhlepényéből származó sejteket ültetnek egy klónozott embrió méhlepényébe. Az eljárás azt eredményezte, hogy a klónozott embrió méhlepénye is teljesen egészséges lett, így megfelelő tápanyagokkal és elég oxigénnel tudta ellátni.