Ismeretterjesztő
Félelmetes óriásragadozót fedeztek fel Amerikában
2024.01.14. I 14:15
Ez az állat korának csúcsragadozója lehetett és a mai Észak-, illetve Közép-Amerika térségében élhetett.

Gigantikus dinoszauruszfajt fedeztek fel az amerikai Új-Mexikó államban – derül ki egy január 11-én publikált tanulmányból, melyet a 24.hu szemlézett. Az újonnan leírt őshüllő a szakértők szerint a híres T. rex legközelebbi ismert rokona, és a Tyrannosaurus mcraeensis nevet kapta.

Amint a Live Science írja, az említett két állat annyira hasonlít egymásra, hogy amikor 1983-ban rábukkantak a T. mcraeensis koponyájára, T. rex maradványként azonosították. Az új vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy különböző fajokról van szó.

Az eredmények azt mutatják, hogy a T. mcraeensis 3-5 millió évvel korábban jelent meg a Földön, mint a T. rex, és az is elképzelhető, hogy nagyobb volt a „dinoszauruszok királyánál”.

A kutatók úgy vélik, hogy a vizsgált példány mintegy 12 méter hosszú volt, de könnyen lehet, hogy a faj más tagjai ennél is hatalmasabbra nőttek. Legszembetűnőbb megkülönböztető jegye a T. rextől az, hogy alsó állkapcsa sokkal keskenyebb és ívesebb, valamint több foga is van. Ez az állat korának csúcsragadozója lehetett és a mai Észak-, illetve Közép-Amerika térségében élhetett.