Ismeretterjesztő
Jön az otthoni robot, ami a háziállatainkat is felügyelheti
2024.01.12. I 14:15
A vállalat „okosotthon-ügynöke” magától közlekedik, tanul, és még beszélget is velünk.
Az LG Electronics (LG) a 2024-es CES kiállításon mutatja be innovatív, mesterséges intelligenciát alkalmazó ún. okosotthon-ügynökét. Az otthonok kényelméért felelős robot mesterségesintelligencia- és multimédiás technológiákat is alkalmaz, amelyeknek köszönhetően magától közlekedik, tanul, értelmezi a helyzeteket és még arra is képes, hogy bonyolultabb beszélgetésekben vegyen részt. Az intelligens robot teljeskörű háztartásmenedzsmentet kínál és otthoni társként is funkcionál, amivel hozzájárul a mindennapok kényelméhez.
 
Az LG okosotthon-ügynöke „két lábon”, azaz két keréken, önállóan közlekedik az otthoni környezetben. A robot képes verbálisan interakcióba lépni a felhasználókkal, és csuklós kialakítású lábainak mozdulataival érzelmeket is ki tud fejezni. A multimodális mesterségesintelligencia-technológia révén – amely a hang- és képfelismerést természetes nyelvi feldolgozással kombinálja – az okosotthon-ügynök képes értelmezni a verbális kontextust és a szándékokat, illetve aktívan kommunikálni a felhasználókkal.
 
Az LG okosotthon-ügynöke folyamatosan felügyeli az otthonokat: önállóan járőrözik a lakásban, amikor senki sincs otthon, és az egyik szobából a másikba lépve értesítést küld a felhasználó okostelefonjára, ha nyitott ablakot vagy égve hagyott lámpát talál. A robot még az energiatakarékosság terén is segítséget nyújthat azzal, hogy képes csatlakozni egy okoskonnektorhoz, és azon keresztül kikapcsolni a nem használt eszközöket a házban. 
 
Amikor a felhasználó hazaér, a robot rögtön a bejárati ajtónál üdvözli őt, hangja és arckifejezései elemzésével pedig azonosítja az érzelmeit, és ez alapján képes a hangulathoz passzoló zenét vagy egyéb tartalmat elindítani. Az okosotthon-ügynök a hétköznapokban közlekedési adatokkal, időjárás-frissítésekkel, személyes időbeosztással vagy a gyógyszerek bevételére vonatkozó emlékeztetőkkel is segíti a felhasználókat.