Életmód
Tévhit, hogy kiizzadhatjuk a másnaposságot
2024.01.05. I 14:15
Bár egy kis testmozgás segíthet csökkenteni a másnaposságot, részben a dehidratáltság az oka annak, hogy nem érezzük jól magunkat. 
Az ünnepek alatt sokan nem szokták megvetni az alkoholt, így nem meglepő, hogy az újévi fogadalmak részeként jónéhányan esküt tettek, hogy mindent megtesznek a méregtelenítésért. Ennek azonban nem biztos, hogy a legjobb módja, ha megpróbálják kiizzadni az alkoholt – írja az IFLScience, melyet a 24.hu szemlézett.

Különböző kutatások szerint a szervezetben lévő alkohol kevesebb mint 10 százaléka ürül ki csupán izzadság, lehelet és vizelet formájában, a többi a májban bomlik le. Mivel ez a folyamat nagyjából mindig azonos sebességgel történik, nem igazán tehetünk mást, mint hogy kivárjuk.

Luke Worthington sporttudós szerint bár egy kis testmozgás segíthet csökkenteni a másnaposságot, részben a dehidratáltság az oka annak, hogy nem érezzük jól magunkat. Ennek oka, hogy az alkohol vízhajtó, vagyis serkenti a vízürítési igényeket. Az alkohol miatt pedig többet is izzadunk. Amikor a máj lebontja az alkoholban lévő etanolt, egy acetaldehid nevű vegyület keletkezik, amelynek kellemetlen mellékhatásai közé tartozik a hányinger, a szédülés és a fokozott izzadás is.

Ebben az esetben, edzés révén még jobban izzadni és még inkább kiszáradni nem a legjobb ötlet. Naresh Rao sportorvos szerint az igazi ok, amiért egyesek jobban érzik magukat egy másnapos edzés után, az endorfinban keresendő. Az edzés ugyanis képes fokozni a boldogsághormon termelődését a szervezetünkben. Amennyiben az italozás után úgy érzi, szüksége van egy ilyen endorfinlöketre, érdemes visszafogottan edzeni, és gondoskodni arról, hogy folyamatos legyen a folyadékpótlás.