Ismeretterjesztő
Aki akarja, megtudhatja, mikor fog meghalni
2024.01.04. I 14:15
Dán és amerikai tudósok kifejlesztették az algoritmust, amely megmondja a halál várható időpontját.

A "life2vec" nevű algoritmus egy személy élettörténetét felhasználva 78 százalékos pontossággal megjósolja a jövőjét, beleértve a lehetséges halálát is - állítja cikkében a penzcentrum.hu.

A program a chatbothoz hasonlóan működik, a meglévő információkat felhasználva próbálja megjósolni a jövőbeli eseményeket. A kutatók ezt a gépi tanulási algoritmust egy hatalmas dániai adathalmazon képezték ki, amely több mint hatmillió egyén adatait tartalmazza. Ezek az adatok olyan változókat tartalmaztak, mint a jövedelem, a foglalkozás, a lakóhely, az orvosi előzmények, beleértve a sérüléseket és a terhességeket is.

Az eredmény egy olyan modell lett, amely képes előrejelzéseket generálni az egyén korai halálának valószínűségéről vagy az élethosszig tartó jövedelméről.

Az algoritmus számos olyan tényezőt azonosított, amelyek potenciálisan korai halálozáshoz vezethetnek, mint például a mentális betegségek, vagy épp a kékgalléros munkavégzés. Ezzel szemben a hosszabb várható élettartammal összefüggő tényezők között szerepelt a magasabb jövedelem vagy a vezetői pozíció.

A kutatás eredményeit a Nature Computational Science című folyóiratban tették közzé. Sune Lehmann, a rendszer vezető kutatója - aki amúgy a Dán Műszaki Egyetem professzora - elmondta, hogy adatvédelmi aggályok miatt a rendszer jelenleg nem áll rendelkezésre nyilvános vagy vállalati használatra. Mint mondta, ha mégis nyilvánosságra hoznák, akkor azt javasolja, hogy a "life2vec"-t ne használják olyan, egyénekre vonatkozó döntések meghozatalánál, mint például biztosítási kötvények kötése vagy felvételi döntések meghozatala.