Ismeretterjesztő
Aggódnak a kutatók a szarvasokat tizedelő zombikór miatt
2024.01.02. I 14:10
Félő, hogy a fertőzés fokozódó veszély fog jelenteni az emberekre is.

Szakértők szerint idővel emberekre is átterjedhet a szarvasféléket fertőző krónikus sorvadásos betegséget, azaz a CWD-t (Central Wasting Disease) – írja az Independent. Az elmúlt évben több száz állat fertőződött meg az Egyesült Államokban, a sajtóban gyakran csak zombikórként emlegetett CWD már a Yellowstone Nemzeti Parkban is jelen van.

A zombikór megnevezés onnan ered, hogy a fertőzés nyáladzást, levertséget, botladozást és üres tekintetet okoz az állatoknál, a tünetek zombiszerűvé teszik a szarvasokat. A kórokozót idén 800 szarvas mintáiban mutatták ki Wyomingban, a szakértők szerint a betegség egy nap akár embereket is elérhet.

„A kergemarhakór kitörése Nagy-Britanniában példát szolgáltatott arra, hogy egyik napról a másikra milyen őrült dolgok történhetnek, amikor egy betegség átterjed mondjuk a haszonállatokról az emberekre” – nyilatkozta Dr. Cory Anderson CWD-kutató. A veszély egyelőre nem biztos, a szakértő szerint ugyanakkor fel kell készülni.

A kergemarhakór miatt korábban szarvasmarhák millióit kellett levágni. A fertőzés esetenként emberekre is átterjedt, a Creutzfeld-Jakob-betegséget előidéző kórokozó 1995 óta 178 embert ölt meg az Egyesült Királyságban.

Az Alliance for Public Wildlife adatai alapján 2017-ben évente 7000-15000 CWD-vel fertőzött állatot fogyasztottak el emberek. A szám várhatóan évente 20 százalékkal emelkedik. „Wisconsinban valószínűleg több ezer ember evett fertőzött szarvasok húsából” – mondta Anderson.

A CWD kórokozóját rendkívül nehéz kiszorítani, ha egyszer egy környezetben megjelent: akár évekig fennmaradhat felületeken, és ellenáll a fertőtlenítőszereknek. Félő, hogy a fertőzés fokozódó veszély fog jelenteni az emberekre is.