Ismeretterjesztő
Szkíta kincset találtak az orosz sztyeppén
2024.01.01. I 14:25
A lelet a Krisztus előtti 8-9. századból származik, amikor a szkíták a ponto-kaszpi sztyeppére vándoroltak Közép-Ázsiából.

Ősi temetkezési helyekre bukkantak az oroszországi Nyizsnyij Novgorod-i területen – írja a Heritage Daily. A Pilna nevű, 7000 fős település közelében felfedezett hantok a Krisztus előtti 5. és 10. század közöttről származhatnak.

Az egyik sírban egy nő maradványait találták meg a régészek, akit egy bronzból készült, kecskefejet ábrázoló borítással ellátott medállal temettek el. A szakértők úgy vélik, hogy a lelet a Krisztus előtti 8-9. századból származik, amikor a szkíták a ponto-kaszpi sztyeppére vándoroltak Közép-Ázsiából – olvasható a 24.hu portálon.

A kutatók két másik nyughelyet is feltártak, az egyikben egy férfit és egy nőt együtt földeltek el, a másikban pedig egyedül feküdt egy nő. A páros temetkezési helyet feltehetőleg feldúlták az ókor során, ennek ellenére több tárgyat is találtak benne, köztük egy lándzsahegyet, egy vasból készült nyíl darabjait, illetve gyöngyök maradványait. Az egyedül nyugvó nő mellett szintén ráleletek gyöngyökre, de egy kés töredékei és egy edény is előkerült.