Ismeretterjesztő
Remek új funkció érkezik az androidos Chrome-ba
2023.12.30. I 14:20
Rugalmasabb eszköztár áll majd a felhasználók rendelkezésére a különféle engedélykérések kezeléséhez.

A Chrome Canaryban, vagyis a böngésző fejlesztői változatában szúrta a Leopeva64 nevű X-felhasználó az új beállítási lehetőséget, mellyel a webhelyek engedélykérése kezelhető – írja az Android Police.

Eddig, amikor egy webhely a tartózkodási helyhez, a mikrofonhoz és a kamerához való hozzáféréshez kért engedélyt, három lehetőség közül lehetett választani: engedélyezés, tiltás vagy egyszerűen a párbeszédablak bezárása.

Az X-re feltöltött képernyőképek alapján az eszköztár egy újabb lehetőséggel bővül ki: az egyszeri hozzáférés engedélyezésével. Ennek köszönhetően az engedélyeket csak a következő percekre kap hozzáférést a weboldal az általa kért dologhoz. Amint bezárjuk a lapot, az engedélyeket visszavonja a böngésző, és legközelebb ismét rákérdez majd arra, hogy állunk a kérdéshez.

Ez nagyobb biztonságot jelent a felhasználók számára is, hiszen minimalizálja annak esélyét, hogy a webhelyen keresztül bárki titokban használja a kamerát, a mikrofont vagy a helyadatokat csak azért, mert úgy maradtak a beállítások – számolt be minderről a hvg.hu.

Mivel az opció a Chrome Canaryban jelent meg, így egyelőre a funkciót csak teszteli a Google. A Canary a Chrome böngésző fejlesztői változata, így maga az app működése nem túl stabil. Éppen ezért a hétköznapi felhasználók számára nem ajánlott a használata. Egyelőre.