Ismeretterjesztő
Mérnökre támadt egy robot a Tesla gyárában
2023.12.29. I 14:20
A robot fémkarmait a férfi hátába és karjába vájta, nyílt sebet okozva.

Megtámadta az egyik mérnököt egy robot a Tesla gyárában Texasban, és vérző sebeket okozott neki – derül ki egy nemrégiben kiszivárgott dokumentumból, amelyről a Daily Mail számolt be. A lap szerint az eset még 2021-ben történt a vállalat Austin melletti gyárában, de csak most tudhattuk meg a nyilvánosságra került, sérülésről szóló jelentésből. 

A két szemtanú rémülten nézte végig, ahogy kollégájukat megtámadta az eredetileg a frissen öntött alumínium autóalkatrészek mozgatására tervezett gép, miközben ő éppen két, üzemen kívüli Telsa-robotot programozott. A szemtanuk beszámolója szerint a robot fémkarmait a férfi hátába és karjába vájta, nyílt sebet okozva.

A mérnök megpróbált kiszabadulni az összeszerelő robot szorításából, végül egy másik munkásnak sikerült megnyomnia a vészelállító gombot. A Tesla szerint a mérnöknek a sérülései miatt egyetlen napot sem kellett kihagynia a munkából, a szemtanúk beszámolói azonban ennél megrázóbban festik le a történteket.

A Tesla texasi üzemével kapcsolatban egyébként már korábban is merültek fel aggályok: a The Information című lapban közzétett adatok szerint tavaly csaknem minden 21. dolgozót ért már valamilyen baleset a munkahelyén, szemben az iparági átlaggal, ami 30 dolgozóból egy. 2021 szeptemberében pedig hőguta miatt halt meg a gyár egyik munkása.