Ismeretterjesztő
A brit férfiak harmada nyitott arra, hogy több felesége legyen
2023.12.17. I 14:10
A poligámia persze nem új keletű dolog, már a bronzkori családokban is jelen volt, miközben a világ számos kultúrájában ma is gyakorolják.

Egy új, brit férfiak körében végzett felmérés szerint minden harmadik férfi nyitott arra, hogy egynél több felesége vagy hosszú távú barátnője legyen – írja az IFLScience. A Swansea Egyetem kutatói által készített tanulmányban 147 férfit és 246 nőt kérdeztek meg arról, hogy nyitottak lennének-e a poligám házasság gondolatára, amennyiben az legális és konszenzusos lenne. 

Az ötlet vegyes sikert aratott: a férfiak 30 százaléka nyitott lenne egy ilyen párkapcsolati viszony felé, míg a nőknél sokkal alacsonyabb az arány, csupán 11 százalék. A résztvevőket nemek szerint arról is megkérdezték, hogy hajlandók lennének-e olyan kapcsolatban részt venni, ahol egy férfi több nővel él együtt, és persze ugyanezt fordítva is. Itt is a férfiak bizonyultak nyitottabbnak: 4 százalékkal több férfi egyezett volna bele a többnejűségbe, mint fordított esetben a nők.

A poligámia persze nem új keletű dolog, egy friss tanulmány szerint már a bronzkori családokban is jelen volt, miközben a világ számos kultúrájában ma is gyakorolják. Andrew Thomas, a kutatás vezető szerzője szerint az elmúlt években a nyugati kultúrában is egyre számottevőbb trenddé vált a fiatalok körében a partnerek megosztása. A tanulmány elmondása szerint rámutatott, hogy az emberek kis része nyitott az ilyen kapcsolatokra, még az Egyesült Királyságban is, ahol az ilyesfajta házasságok tiltottak.