Ismeretterjesztő
Ez lehetett a dédi bejgli receptjében a titok
2023.12.16. I 14:05
A bejgli tésztájához a legtöbb recept szerint liszt, tojás, cukor, tej, esetleg tejszín vagy tejföl, vaj és élesztő szükséges. 
A nagyik néha "elfelejtenek" leírni egy-két fontos trükköt. Ez az összetevő biztosan benne volt, mehet is a karácsonyi bevásárlólistára. Sőt, megér egy főpróbát is a recept még karácsony előtt. A receptek többsége margarint vagy vajat javasol a tésztához, csakhogy a bejgli zsírral is elkészíthető, ráadásul könnyebb, rugalmasabb lesz a sütemény, és több napig marad friss – fogalmazott az egeszsegkalauz.hu.

A zsír szó hallatán valószínűleg nem az egészséges táplálkozás jut az eszünkbe. A zsírok, olajok az egyik leginkább félreértelmezett tápanyagcsoport, melyekről évtizedek óta tévhitek és féligazságok keringenek a köztudatban. Szemléletváltás szükséges ezen a területen, és tudatosítani kell mindenkiben, hogy egyes zsírok fogyasztása elengedhetetlen az egészség megtartásához, míg mások szigorúan kerülendők.

Szervezetünk számára a zsírok esszenciális tápanyagok. Nem mindegy azonban, hogy ezeket milyen forrásból vesszük magunkhoz. A zsírok elengedhetetlenek, többek között, az idegeket körbevevő védő, szigetelő hatású velőshüvely felépítéséhez, vagy egyes hormonok előállításához. Nélkülük nem lenne energiánk, képtelenek lennénk gondolkodni, koordinálni a mozdulatainkat. Fontos tehát, az egészséges forrásokból származó, megfelelő napi zsiradékbevitel.

A bejgli tésztájához a legtöbb recept szerint liszt, tojás, cukor, tej, esetleg tejszín vagy tejföl, vaj és élesztő szükséges. A lényeg mindenképpen az, hogy rugalmas, jó állagú tészta legyen az eredmény. A bejgli tésztát az összeállítás után érdemes a hűtőben pihentetni, sőt, az sem baj, ha egy éjszakán át a hűtőben marad, és csak másnap dolgozunk vele tovább. Ha először készíti, vagy új recept szerint süt, megéri egy főpróbát tartani a nagy családi ünnep, karácsony előtt!

Miért reped szét a bejgli?

1.       A legfontosabb, hogy az arányosan elosztott tölteléket jól tekerjük fel. Ne legyen se túl laza, se túl szoros.
2.       A repedés a sütés közben keletkezett hőtől következik be, így alaposan szurkáljuk meg húsvillával oldalról és fentről.
3.       Bányász Attila pékmester szerint a titok része az is, hogy a tésztát sokáig kell pihentetni, a töltelék pedig nem lehet nedves, az abból kiáradó gőz ugyanis megrepeszti a tésztát.
4.       Ne állítsa túl forróra a sütés kezdetén a sütőt, mert akkor hirtelen kéreg keletkezik a bejgli külső rétegén, és a gőz megrepeszti.
5.       Bánjon óvatosan a tésztával töltés és feltekerés közben is, nehogy megsérüljön, megszakadjon valahol.
6.       A "szurkálás" azután történjen, hogy lekente tojással a tekercsünk tetejét, különben eltömíti a tojás a lyukakat, és ez ugyanúgy repedésekhez vezet.

Így lesz márványos a bejgli

·         A feltekert bejgliket lekenjük 1db felvert tojássárgájával. Legyen alapos, kenje le mindenhol a tésztát,, ez ugyanis a kulcsa a márványos bejglinek.
·         Helyezze hűtőbe helyezzük a bejgliket és addig hagyja ott, amíg teljesen meg nem szárad a sárgája.
·         Amikor az ujja érintésre már nem tapad, akkor vegye ki a hűtőből.
·         2db tojásfehérjét villával verjen fel, majd alaposan kenje le a bejgliket.
·         Hagyja, hogy a fehérje szobahőmérsékleten megszáradjon rajta.
·         Ezt követően tegye a bejgliket az előmelegített sütőbe.