Ismeretterjesztő
Így védekezhetünk gyógyszer nélkül a megfázás és az influenza ellen
2023.12.15. I 14:15
A természet erejével vehetjük fel a legkönnyebben a harcot a vírusokkal szemben.
 

A téli időszak köztudottan kedvez a felső légúti megbetegedéseket kiváltó kórokozóknak. Ebben az időszakban ráadásul nem csak az idősebb korosztály, de a fiatalok is fokozott veszélynek vannak kitéve. Ha el szeretnénk kerülni a betegeskedést, első sorban az immunrendszerünk erősítésére kell fókuszálnunk, ezt pedig teljesen természetes módon, gyógynövényekkel is megtehetjük.

 “Pusztán a tünetek alapján elég nehéz megkülönböztetni egy bakteriális fertőzést egy vírusostól, hiszen a kezdeti jelek nagyon hasonlóak lehetnek. Ilyen az orrfolyás, tüsszögés, torokfájás, melyeket valószínűleg már mindenki megtapasztalt élete során. Már a betegség kezdeti fázisában célszerű kezelni a tüneteket és nagyon fontos, hogy csökkentsük a fertőzések terjedésének kockázatát” - fejtette ki Dr. Szabó Linda gyógyszerész.

Vírusfertőzéseknél - amilyen az influenza is - az antibiotikumok nemhogy hatástalanok, de jelentős kárt is tudnak okozni. Elég csak az antibiotikum-rezisztenciára, vagy a bélflórára gyakorolt negatív hatásra gondolni. Erre lehet megoldás a svájci tudósok által standardizált összetevőkből álló gyógynövényekből készült termékcsalád, ami öt növény kivonatának szabadalmaztatott keverékét tartalmazza. 

Aktív összetevői együttműködve, kölcsönösen erősítik egymás hatását. A növényi komponensek közül több a polifenolok és bioflavonoidok csoportjába tartozik, melyek mechanikusan zárhatják el a víruskötő helyeket, így képtelenné teszik őket a felső légúti fertőzések előidézésére. A termékek plusz támogatást nyújthatnak a levegőben terjedő kórokozók elleni védelemben, különösen a legyengült immunrendszerűek számára.

Ma már számos készítmény kapható, amely a torokfájást hivatott enyhíteni, ám közel sem mindegy, melyiket választjuk. A legtöbb termék ugyanis szintetikus, fertőtlenítő hatású hatóanyagot tartalmaz, melyek csupán a tüneteket nyomják el, a fertőzést nem állítják meg. Célszerű olyan szopogatós, helyileg ható készítményt választani, amely enyhít a torokfájáson, ugyanakkor segít megakadályozni a kórokozók szervezetbe való bejutását, és így azok szaporodását is.