Ismeretterjesztő
Szépen lassan kettészakad Afrika
2023.12.13. I 14:15
A folyamat nagyjából 25 millió éve zajlik, és bizonyára 5-10 millió év kell még, mire végbe megy a drasztikus változás.

Afrika lassan, de biztosan kettészakad, ennek pedig már napjainkban is látni kisebb jeleit. Mint minden geológiai folyamat, természetesen ez is egy rendkívül hosszú folyamat, amely évmilliókig tart, végül azonban Kelet-Afrika le fog szakadni a kontinens egészétől, minden bizonnyal egy új óceánt hozva létre a két szárazföldi terület között – írja az IFLScience.

A szakadás a több ezer kilométeres kelet-afrikai hasadékrendszer (EARS) vonalán húzódik majd végig Afrika számos országán, többek között Etiópián, Kenyán, a Kongói Demokratikus Köztársaságon, Ugandán, Ruandán, Burundin, Zambián, Tanzánián, Malawin és Mozambikon keresztül.

A hasadékrendszer azt jelzi, hogy az Afrikai-lemez két részre – a kisebb Szomáliai- és a nagyobb Núbiai-lemezre – szakad majd szét, amelyek egy 2004-es tanulmány szerint évi néhány milliméteres tempóban távolodnak egymástól.

2018-ban egy Kenyában keletkezett repedésről szóló hír kapcsán elterjedt, hogy ez a bizonyíték arra, hogy Afrika a szemünk láttára szakad ketté. Ez azonban erős túlzás, a hasadékrendszer más országaiban ugyanis nincsenek ehhez hasonló jelek.

A folyamat nagyjából 25 millió éve zajlik, és bizonyára 5-10 millió év kell még, mire végbe megy a drasztikus változás. Az ilyesfajta folyamatok azonban természetesek a Föld történetének egészét vizsgálva, gondoljunk csak Dél-Amerika és Afrika kettéválására, ami 138 millió évvel ezelőtt zajlott le.