Ismeretterjesztő
Tudtad? A sör valójában javítja a memóriát
2023.12.06. I 14:15
De pontosan a megfelelő mennyiséget kell meginni belőle egy friss tanulmány szerint.

Kiderült, hogy napi egy korsó sör jótékony hatással van az agyra, sőt a rendszeresen ivóknak jobb a memóriájuk, mint a leszokóknak - írja a The Sun. A brit napilap által szemlézett tanulmányban 1652 embert vizsgáltak, akiket alkoholfogyasztási szokásaikról kérdeztek, majd teszteket töltettek ki velük, amikben a gondolkodási sebességüket és a rövid távú memóriájukat vizsgálták.

Selene Cansino professzor, a kutatás vezetője elmondta: "A sörivók pontosabb és gyorsabb válaszokat mutattak a verbális és térbeli munkamemóriában, mint a nem ivók, a borivók és a szeszesital-ivók". Hozzátette: arra számított, hogy a borivók teljesítenek majd a legjobban.

A megfelelő mennyiségű ital fogyasztása szintén kulcsfontosságú volt, a túl sok vagy túl kevés ugyanis éppen ellenkezőleg hatott, vagyis rontotta a teljesítményt - derült ki a Mexikói Egyetem tanulmányából.

A Current Psychology című folyóiratban Cansino professzor megjegyezte: "A férfiak és a nők esetében a munkamemória javításához szükséges optimális alkoholmennyiség heti 100 gramm volt, ami napi egy italnak felel meg."

Ez a szám körülbelül napi két egység alkoholnak - vagy egy korsó 3,6 százalékos sörnek - felel meg. Hozzátették, az NHS (National Health Service, brit országos egészségügyi szolgálat) ajánlása szerint azonban nem szabad rendszeresen 14 egységnél, azaz heti hat italnál többet inni. Cansino professzor hangsúlyozta: csak a mérsékelt alkoholfogyasztásnak vannak előnyei.