Ismeretterjesztő
Orvosi csoda! Ikreknek adott életet egy 70 éves nő Ugandában
2023.12.02. I 13:57
Ezzel ő lett a legidősebb afrikai nő, aki gyerekeket szült.

Egy kisfiúnak és egy kislánynak adott életet a 70 éves Safina Namukwaya november 29-én, az Uganda fővárosában, Kampalában működő Women’s Hospital International and Fertility Centre (WHI & FC) nevű termékenységi klinikán – írja a BBC.

A babák születéséről óriási sikerként számol be Facebook-oldalán a WHI & FC, azt írják, Namukwaya a legidősebb afrikai nő, aki valaha gyereket szült. A babák mesterséges megtermékenyítéssel fogantak, de az intézmény arról nem számol be, hogy a petesejtek donortól származtak-e, vagy az anya petesejtjeit fagyasztották le korábban.

A babák szerdán, nem sokkal dél után, császármetszéssel jöttek világra. Namukwaya azt mondja, a várandóssága nem volt túl könnyű, különösen mert a párja elhagyta, amikor megtudta, hogy nem egy baba érkezik. A férfi egyszer sem látogatta meg a nőt a kórházban.

Namukwaya azt mondja, mindig szeretett volna saját gyereket, de sohasem esett teherbe, sokan gúnyolták a gyermektelensége miatt. Rokonok, barátok, ismerősök gyerekeit segített felnevelni, ám ők, amint elég nagyok lettek, megfeledkeztek róla. „Azon gondolkodtam, vajon ki fog majd gondoskodni rólam, ha megöregszem” – mondta.

Ez volt Namukwaya második terhessége, 2019-ben, szintén mesterséges megtermékenyítéssel egészséges kislánynak adott életet. Safina Namukwaya az egyik legidősebb nő, aki valaha gyereket szült, de nem a legidősebb. Az indiai Mangayamma Yaramati 2019-ben, 73 évesen szült ikreket.