Ismeretterjesztő
A nők keményebb vadászok lehettek, mint a férfiak
2023.11.28. I 14:21
Sőt, a nők nemcsak vadásztak, hanem anatómiailag és biológiailag alkalmasabbak is e tevékenységre.

Az őskori társadalmakkal kapcsolatban nyilvánvalóan olyan kép él, ahol a férfiak vadásznak, a nők pedig gyűjtögetnek, és a gyerekekre vigyáznak. Ezt látjuk az illusztrációkon, a múzeumokban, ám egy új tanulmány szerint mindez nem több sztereotípiánál – írta a 24.hu a IFLScience.com cikke alapján. Sőt, a nők nemcsak vadásztak, hanem anatómiailag és biológiailag alkalmasabbak is e tevékenységre.

A történelem előtt időkben ugyanis a vadászat hosszú és rendkívül kimerítő volt, mivel az üldözőknek a végletekig ki kellett fárasztaniuk áldozatukat, mielőtt megpróbálták volna megölni. Márpedig a női test alkalmasabb a nagy állóképességet igénylő tevékenységekre, méghozzá két hormonnak, az ösztrogénnek és az adiponektinnek köszönhetően – mindkettő nagyobb mennyiségben található meg a női szervezetben.

A hormonok hozzájárulnak az elraktározott zsírok közvetlen felhasználásához, ami fokozza a kitartást, késlelteti a fáradtságot. Emellett a nők szélesebb csípője segít megnyújtani lépéseik hosszát, ami módszer segít spórolni az energiával. Cara Ocobock, a Notre Dame Egeyetem kutatója mindezt úgy fogalmazza meg: a nők maratonfutók, a férfiak erőemelők. Fontos bizonyíték az is, hogy több, a történelem előtti időkből származó női csontvázon is feltehetően vadászatból származó sérüléseket lehet azonosítani, illetve például Peruban vadászfegyverekkel eltemetett nőket is találtak.