Életmód
Tíz évvel élhetünk tovább ezzel a diétával
2023.11.26. I 13:58
Azok, akik lemondtak a cukros italokról és a feldolgozott húsokról a teljes kiőrlésű gabonafélékben, diófélékben, gyümölcsökben, zöldségekben és mérsékelt mennyiségű halban gazdag étrend javára, már tíz évvel növelték várható élettartamukat. 
Egy friss tanulmány alapján az egészséges étrend betartásával akár tíz évvel is nőhet a várható élettartam – írja a ScienceAlert. A Lars Fadnes, a Bergeni Egyetem munkatársa által vezetett csapat közel félmillió, az Egyesült Királyságban élő személy adatait elemezte, az információk a 2006-ban indított UK Biobank projektből származtak.

A szakértők táplálkozási szokásaik alapján csoportosították az alanyokat. Meghatározták az átlagosan és egészségtelenül étkezőket, azokat, akiknek táplálékbevitele megfelelt a brit ajánlásoknak, valamint azokat, akik a szakértők szerint hosszú életet támogató diétát fogyasztottak.

A dohányzás, az alkoholivás és a fizikai aktivitás figyelembevétele után a kutatók megállapították, hogy azok a 40 éves férfiak és nők, akik tartósan átálltak az egészségtelen táplálkozásról az ajánlásokat követve, nagyjából kilenc évvel hosszabbították meg várható élettartamukat.

Azok, akik lemondtak a cukros italokról és a feldolgozott húsokról a teljes kiőrlésű gabonafélékben, diófélékben, gyümölcsökben, zöldségekben és mérsékelt mennyiségű halban gazdag étrend javára, már tíz évvel növelték várható élettartamukat. A kutatók ezt a diétát nevezték el élethosszabbító étrendnek.

Érdekes módon még a 70 éves emberek is nyerhetnek 4-5 évet, ha átállnak megfelelő étrendre. Az eredmények azt mutatják, hogy sosem késő változtatni.