A kvercetin nevű antioxidáns a vörösborral kombinálva megzavarhatja az ember alkohollebontó képességét, ami migrénhez, hőhullámokhoz, hányingerhez, valamint fejfájáshoz vezethet.
Az alkoholfogyasztás általában jelentős késéssel fejti ki negatív hatásait, másnaposság formájában. Létezik azonban egy évezredes rejtély,
a vörösbor okozta fejfájás, ami fél óra és három óra között jelentkezhet, akár már egy kis pohár lehúzása után is. Kutatók szerint azonban sikerült megfejteni, mi okozza ezt a jelenséget – írja a
SkyNews.
A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint egy természetesen előforduló vegyület lehet a hibás. A kvercetin nevű antioxidáns egyfajta növényi pigment, amely a gyümölcsök és zöldségek színét adja. Ez azonban a vörösborral kombinálva megzavarhatja az ember alkohollebontó képességét, ami migrénhez, hőhullámokhoz, hányingerhez, valamint fejfájáshoz vezethet.
Andrew Waterhouse professzor szerint amikor ez az anyag a véráramba kerül, a szervezet átalakítja egy másik, kvercetin-glükuronid nevű vegyületté. Ez gátolja az anyagcserét, és az acetaldehid nevű toxin felhalmozódásához is vezethet az emberi szervezetben. Márpedig az acetaldehid magas szintje arcpírt, fejfájást és hányingert okozhat.
A kutatás szerint nem minden vörösbornak ugyanolyan a hatása, a napfény, az életkor és a borkészítés folyamata mind-mind befolyásolja, hogy egy pohár kivált-e bárminemű hatást – fogalmazott a 24.hu.
A szakértők szerint egyébként a napfényesebb régiókból származó borok nagyobb valószínűséggel okoznak fejfájást. Morris Levin professzor, a tanulmány társszerzője jelezte, a migrénben vagy más fejfájásos betegségben szenvedők gyakrabban tapasztalnak kellemetlen tüneteket.