Ismeretterjesztő
Kitört az Ulawun vulkán, cunamitól rettegnek Japán partjainál
2023.11.21. I 13:51
Kitört az Ulawun vulkán Pápua Új-Guineában, ami akár cunamit is okozhat Japán partjaniál - közölte a japán meteorológiai ügynökség.

Az Új-Britannia szigetén fortyogó Ulawun vulkán helyi idő szerint a délutáni órákban tört ki, 15 ezer méter magasságba lövellve a vulkáni füstöt és hamut - jelentette a japán ügynökség, a vulkánkitörésekkel foglalkozó ausztrál központot idézve.

Japán vizsgálja a kitörés esetleges hatásait, különös figyelemmel a szökőár kockázatára, amely a késő órákban érhetné el Japánt, először az Izu- majd az Ogaszavara-szigeteket - mondta az ügynökség.

Az ügynökség ugyanakkor mind ez idáig nem adott ki figyelmeztetést, mondván; a tengernél nem tapasztaltak jelentős vízszintváltozást sem az országon belüli sem az országon kívüli megfigyelőállásokon. A hawaii központú csendes-óceáni cunami veszélyére figyelmeztető központ sem adott ki riasztást.

Mindazonáltal fokozott figyelemre szólították föl a partvidéken élőket, hiszen az esetleges szökőár méretét és érkezésének idejét nem lehet előre pontosan megjósolni.