Ismeretterjesztő
Műkincsvédelem! Szemetesnek használtak egy 2600 éves edényt egy iráni múzeumban
2023.11.16. I 14:35
A mostoha bánásmódot a múzeum egyik kurátora azzal indokolta, hogy a látogatók a hagyományos, műanyagból vagy fából készült szemeteseket rendszerint ellopják.

Sajátos formáját választották a műkincsmegőrzésnek az iráni Gilán tartomány székhelyén lévő régészeti múzeumban: egy 2600 éves méd cserépedényt szemetesnek használtak a kiállításon, igaz, legalább egy fekete kukazsákot is elhelyeztek benne.

Az esetről az iráni Etemad lap számolt be először, kiemelve, hogy a múzeum alagsorában lévő műkincsek az iszlám kor előttről származnak, az Iran International szerint ennek is köszönhető, hogy az 1979-es iszlám forradalom után kevesebb figyelmet fordítottak a megőrzésükre.

A 2600 éves cserépedény a méd korszakból származik, a mostoha bánásmódot a múzeum egyik kurátora azzal indokolta, hogy a látogatók a hagyományos (nem 2600 éves, műanyagból vagy fából készült) szemeteseket rendszerint ellopják.

A méd leletek azért lennének különösen fontosak, mert a méd időszakról (i.e. 8-6. század) a régészek alig tudnak valamit, még az sem tisztázott, hogy a birodalmuk mekkora területet foglalt magába.

Az 1971-ben megnyitott rasti régészeti múzeumban 40 tárlóban tekinthetők meg a kukán kívüli, az iszlám időszak előttről származó leletek. Ahogy az Iran International is felhívja rá a figyelmet, az ehhez hasonló műkincseket a Louvre-ban, a British Museumban és az Ermitázsban is kincsekként őrzik, Irán viszont „nem képes megbecsülni a több évezredes történelmét”.