Ismeretterjesztő
Van természetes alternatívája a Viagrának
2023.11.15. I 13:56
Heti háromszor 30 perc edzés elég lehet ahhoz, hogy ne legyen a férfiaknak merevedési zavara.

A rendszeres testmozgás ugyanolyan hatékony lehet a merevedési zavarok kezelésére, mint a Viagra — állítja egy új tanulmány. A kutatók szerint ráadásul nem is kell túl sok, heti háromszor 30 perc edzés elég lehet ahhoz, hogy komoly különbséget érezzünk, írja a ScienceAlert.

Az egyesült államokbeli Baylor College of Medicine, a Boston Scientific és a Miller Scientific kutatói 11 korábbi, összesen 1147 résztvevőre kiterjedő tanulmányt elemeztek. Ezekből kiderült, hogy az olyan testmozgások, mint a gyaloglás vagy kerékpározás, minden merevedési zavarban szenvedő férfinél javították a merevedési funkciókat, amennyiben legalább heti háromszor fél óráig tartott az aktivitás.

A legnagyobb javulást a súlyos merevedési zavarban szenvedő férfiaknál észlelték a kutatók. A testmozgás régóta összefüggésbe hozható a jobb merevedési funkcióval, mivel javítja a vérkeringést. A testmozgás segít az elhízás kezelésében és a vérnyomás csökkentésében is, amelyek mind kockázati tényezők, ha merevedési zavarról beszélünk. A gyógyszereket egyébként azért is érdemes elkerülni, mert sokaknál gyomorégést, hányingert és fejfájást is okozhat, hangsúlyozták a szakértők.