Ismeretterjesztő
Hihetetlen! Új terápia a kopaszság ellen
2023.11.13. I 14:09
A kísérleti sejtterápiás kutatások reményt adnak arra, hogy a kopaszságot kordában tartsák.

A férfias kopaszodás a férfiak mintegy 85%-át érinti 50 éves korukig, és a hajhullás szorongást és alacsony önbecsülést okozhat. Léteznek gyógyszerek, amelyek lassítják a hajhullást, transzplantációk a haj újraelosztására a fej körül, vagy stratégiai frizurák a hajszálak és kopasz foltok elfedésére. Jelenleg még nincs eljárás a folyamat visszafordítására, de ez hamarosan megváltozhat.

Az elmúlt években a tudósok felfedezték, hogy a kopaszság a szőrtüszők tövét borító speciális bőrsejtek, az úgynevezett bőrpapillák elvesztéséből ered. Ezek a sejtek kulcsfontosságúak a haj vastagságának, növekedésének, textúrájának és esetleg színének szabályozásában. Egyes férfiaknál azonban ezeket a sejteket fokozatosan elpusztítja a dihidro-tesztoszteron, az a hormon, amely a férfi testet a serdülőkorban érleli.

"Szőrszálanként körülbelül 1000 ilyen bőrpapillasejt van" - mondja Paul Kemp, a HairClone cég társalapítója és vezérigazgatója, a The Guardian folyóiratban megjelent cikkben. A HairClone vállalat a férfi kopaszság kísérleti sejtterápiás kezelését fejleszti. "Minél több a bőrpapillasejt, annál vastagabb a hajszál. Amikor ez a szám körülbelül a felére csökken, észrevesszük, hogy a hajszálak elvékonyodnak."

Ahogy a bőrpapillasejtek eltűnnek, a tüsző összezsugorodik, és az általa termelt hajszál finomabbá válik, és hosszabb időt tölt nyugalmi állapotban. Végül a szőrszálak olyan finomakká válnak és olyan lassan nőnek, hogy gyakorlatilag láthatatlanná válnak.

A HairClone célja, hogy visszafordítsa ezt az úgynevezett miniatürizálódási folyamatot azáltal, hogy összegyűjtenek és „bankba" tesznek 100 vagy annál több fiatal tüszőt, illetve a fej azon részeiről származó tüszőket, amelyeken még van haj. A páciens fejéről történő levételt követően a tüszőket -150 °C-on mélyhűtő tartályba helyezik. Szükség esetén a hajszálakat kiolvasztják, majd a bőrpapilla sejtjei klónozhatók és szaporíthatók a laboratóriumban, hogy szinte korlátlan mennyiségben álljanak rendelkezésre.