Életmód
Kezdődhet a száraz november! Te kibírod 30 napig alkohol nélkül?
2023.11.01. I 14:45
Az egyik novemberhez kötődő, már Magyarországon is elterjedt kihívás alkalmat ad a mértékletesség gyakorlására, megtisztulásra, és még a spórolásra is.

November hónaphoz számos nemzetközi kihívás kapcsolódik, ezek közül csak az egyik a száraz november. Hazánkban is ismert például a No-Shave November és a Movember is, melyek arra ösztönöznek, hogy ne borotválkozzunk novemberben, illetve növesszünk bajuszt. Vagy például november a nemzetközi regényírás hónapja (NaNoWriMo), melynek magyar közössége is van (HuNoWriMo). 

A legismertebb mégis az a kihívás, amikor egy hónapig tartózkodik valaki az alkoholfogyasztástól – írta a Pénzcentrum. Ez nem csak az egészségünkre gyakorol azonnali jótékony hatást: jobban megismerhetjük általa önmagunkat és az alkoholhoz fűződő viszonyunkat. A száraz november felfedheti, hogy bizonyos helyzetekben nem bírjuk megállni, hogy ne igyunk, ezt pedig a függőség jele.

Ha valaki társasági eseményeken rendszeresen fogyaszt alkoholt, sokkal több pénzt hagy ott, mintha limonádét, gyümölcslevet, teát kortyolgatna. Aki belevág idén a száraz novemberbe, tekintse ezt önismereti és egyben pénzügyi kihívásnak is, és próbálja nyomon követni, azt is, mit jelent számára az alkoholfogyasztás és hogy mennyit spórolt az egy hónapos alkoholmegvonással.

Már egy hónap alatt is rengeteg pozitív hatása lehet testünkre, ha tartózkodunk az alkohol fogyasztásától. A hatás függ attól is, hogy aki a száraz novembert tartja, átlagosan mennyi alkoholt iszik és milyen rendszerességgel egy hónapban. 

Viszont jellemzően éppen azok szokták vállalni ezt a kihívást, akik csökkenteni szeretnék a fogyasztásukat. Ami biztos, hogy alkoholfogyasztás nélkül javul az alvás minősége, az emlékezőképesség, erősödik az immunrendszer - erre pedig nagy szükség van ebben az időszakban!

Az alkoholmegvonás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, javítja a szív- és érrendszer működését és a fogyást is elősegítheti túlsúly esetén. A Healthline cikke szerint négy hét után tisztább lehet a bőr is, megszűnnek a hangulatváltozások, a viselkedés is kevésbé impulzív, sőt az alkoholtól való tartózkodásnak neurológiai előnyei is vannak. Ennél is fontosabb azonban, hogy ha valaki képest tartani a 30 napos alkoholmegvonást, ez az idő elég arra, hogy megszakítsa a függőségi ciklust.

Ha például a mindennapoknak nem is tudatosan a stressz, a szorongás oldására használtuk az alkoholt, a száraz november alatt elkezdünk más megoldási stratégiát kialakítani. Ez az egy hónap pedig már elég ahhoz, hogy megszabaduljunk egy ilyen rossz beidegződéstől, új megküzdési módokat találjunk. 

A száraz november után többen dönthetnek tudatosan kevesebb alkoholfogyasztás, vagy akár teljes absztinencia mellett is. Az egy hónapos böjt alatt tapasztalt jótékony hatások arra ösztönözhetik azt, aki betartja az italmegvonást, hogy ezután is egészségesebb életmódot folytasson.

Az utolsó elérhető adatok szerint – az Eurostat adatok 2019-esek – a magyarok 29,1 százaléka nem iszik egyáltalán alkoholt, mindenki más fogyaszt alkoholt bizonyos időközönként. A lakosság 24,2 százalék ritkábban iszik, mint havonta, további 21,3 százalék havi rendszerességgel fogyaszt alkoholt. A magyarok 19,1 százaléka minden héten és 6,3 százalék minden nap iszik.

Az adatfelvétel idején a 15-24 év közöttieknek 15,7 százaléka ivott heti és 24,5 százaléka havi rendszerességgel. 1,2 százalékuk pedig minden nap! Ennél is döbbenetesebb adat, hogy a 65 év feletti korosztályban 10,2 százalék, vagyis minden tizedik magas idős napi szinten fogyasztott alkoholt. A magyarok alkoholfogyasztási szokásain pedig feltehetően nem javított a pandémia, a válságidőszakok, a bizonytalanság, a szorongás, vagy az anyagi helyzet romlása.

Várandósok és a fiatalkorúak számára már egy csepp alkohol is soknak számít az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) ajánlása szerint. Megkülönböztetnek mértéktelen ivást és nagyivást is: előbbi azt jelenti, hogy egyhuzamban nagy mennyiségű alkoholt elfogyaszt valaki, utóbbi pedig, hogy egy héten belül rendszeresen fogyaszt sokat.

A mértéktelen ivás nőknél egyhuzamban 4 vagy több italtól, férfiaknál 5 vagy több italtól kezdődik. Nagyivónak számít a nők között, aki egy héten 8 vagy több italt elfogyaszt, férfiak között aki heti 15 vagy több italt iszik meg.

Egy adag ital 3,5 deci sörnek, másfél deci bornak, illetve 4 cent röviditalnak felel meg. Tehát egy nő esetében 3 korsó sör egymás után már túlzott ivásnak számít, férfiaknál egy üveg bor. Az is túlzott fogyasztás, ha egy héten egy férfi összességében megiszik 10,5 korsó sört, vagy annál többet.