Életmód
Hamis biztonságérzetet nyújt a naptej
2023.10.31. I 14:38
A naptej fontos, de a bőr védelmének szempontjából a legkevésbé hatékony, ha összehasonlítjuk a napvédő ruházattal, vagy a napkerüléssel.

A naptejek segítenek megvédeni a bőrt a naptól azáltal, hogy elnyelik, visszaverik vagy szétszórják az UV-sugarakat, de ennek is megvannak a maga korlátai: két tanulmány most arra mutatott rá, hogy a krémek hamis biztonságérzetet eredményezhet sokaknál – írja az Interesting Engineering.

A kanadai kutatók 23 fókuszcsoport adatait átnézve megállapította, hogy az Új-Skócia és a Prince Edward-sziget tartományok lakói nagyobb valószínűséggel használnak napvédelmet, jobban ismerik a napozás egészségügyi veszélyeit és betartják az UV-indexet. Ennek ellenére mégis hajlamosabbak voltak túl sokat napon lenni, ami több bőrrákdiagnózishoz vezetett.

A kutatók ezt az az említett régiókban uralkodó melegebb időjárásnak és az emberek szabadtéri tevékenységekre való nyitottságnak tulajdonították. Egy másik vizsgálat, brit egészségügyi adatok alapján azt mutatta ki, hogy a naptej használata váratlanul több mint kétszeresére emelte a bőrrák kialakulásának esélyét az országban.

A naptej fontos, de a bőr védelmének szempontjából a legkevésbé hatékony, ha összehasonlítjuk a napvédő ruházattal, vagy a napkerüléssel. Az emberek élvezhetik a szabadban töltött időt, de érdemes elkerülni, hogy súlyosan leégjenek vagy lebarnuljanak — mondta Dr. Ivan Litvinov, a McGill Egyetem orvostudományi tanszékének docense, aki mindkét vizsgálatban részt vett.

A fényvédő krémek által nyújtott UVB-védelem mértékét a flakonon megtalálható fényvédő faktor (SPF) mutatja. A nagyobb védelmet a magasabb SPF jelzi. A megfelelő védelemhez általában 30-as vagy annál magasabb szintet javasolnak.

Ezenkívül ajánlott a fényvédő krémek újbóli használata, különösen úszás, izzadás vagy törölközőszárítás után. A szabadban való tartózkodás előtt 15-30 perccel szintén erősen ajánlott a naptej használata, mivel a fényvédő krémek lebomolhatnak.